Hátborzongató szentélyek, amelyek téged sem hagynak hidegen

Forrás: Shutterstock -
Ázsia magazin vallás szentély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg olyan különleges vallási helyszín van a világon, ahol kissé riasztó szentélyek és templomok emlékeztetnek arra, hogy mi történik velünk, amikor meghalunk.

Dongyue Templom - Kína

A Dongyue templom története 1319-ben kezdődött, amely a legnagyobb és leghátborzongatóbb taoista szentélynek tekinthető Pekingben. Ez a templom ad otthont a pekingi Folklór Múzeumnak is, amely 1999-ben nyitotta meg a kapuit, és a kínai kultúra számos hagyományát őrzi. A fesztiválok és a bemutatatók egész évben tartanak, így az odalátogatók szinte mindig végigsétálhatnak azon az úton, ahol áldást "osztanak", vagy részt vehetnek különféle ceremóniákon. A fő udvarban, amely a Boldogság Útjáról érhető el, két hatalmas emlékmű található, amelyet a két Qing-dinasztiabeli császár emlékére készítettek. A templom 72 kicsi szobával rendelkezik, mindegyik a pokol egy-egy részlegét mutatja be. A szentélyt Dong Yue-ről nevezték el, aki állítólag a pokol 18 bugyrát és 76 részlegét tartja ellenőrzése alatt.

Dongyue templom Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Wat Phumin - Thaiföld

A Wat Phumin csodaszép buddhista szentély a thaiföldi Nanban. A templomnak 4 bejárata van, és mindegyiknek egy Buddha-szobra. A falakat festmények borítják, a belső tér bonyolultan dekorált, melyek lenyűgöző élményt nyújtanak az odalátogatók számára. A főtemplomban található egy kétszintes könyvtár is, ahol vallásos szövegek vannak, továbbá egy apró, kupolás épület. A kupolában életnagyságú, háromdimenziós makettek vannak, melyek kristálytisztán megmutatják, ki az, aki letér Buddha ösvényéről. Ezeken a maketteken furcsa állati fejekkel ábrázolják az embereket, akiket elevenen főznek az üstökben, áldozatokat forráznak le forró olajjal, egy nőt felszögelnek a falra, ahol egy madár eszi meg a feje részeit. Ha ez még nem lenne elég: a teremőr egy halom koponyán ül, ami megint csak rémületre ad okot, és arra figyelmeztet, hogy az odalátogató ne tartózkodjon sokáig a pokol kupolájában.

Ez az egész szöges ellentétben van a szentély mennyországot ábrázoló részével, ahol kereskedők bámulnak feleségük szemébe, zenészek játszanak hangszereiken, és senkit sem forráznak le élve.

Wat Phumin Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Huashan Teaház - Kína

Aki ide szeretne eljutni, annak ez igazi kihívás lesz, hiszen a Teaházig vezető út nem egyszerű. A Huashan hegy évszázadok óta szent és vallásos helynek számít Kínában, a hegycsúcsokon nagyon sok szobor és szentély is megtalálható. A hegy a bőséget ábrázolja, ugyanis a környék nagyon gazdag állat - és növényfajtákban. Körülbelül 474 féle gyógynövény terem itt. A tanok szerint ide jönnek megérinteni a földet az istenek, akik elhozzák a mágikus erejüket és csodákat tesznek.

A hegyi ösvény, amely a Huashan Teaházhoz vezet, senkit sem kímél, hiszen évente kb. 100 emberéletet követel.

Az ösvény néhány meredek lépcsővel kezdődik, de ez még gyerekjátéknak számít ahhoz képest, ami az oda tévedőre leselkedik. Az út ugyanis egyszer csak a semmibe fordul, törött deszkák vannak a meredek szikla oldalába szögelve, nincs biztonsági korlát, csupán egy lánc, amiben meg lehet kapaszkodni. Néhány helyen nincs deszka, mindössze néhány keskeny vasrúdon lehet araszolni, vagy egy lánc segítségével kell megmászni a meredek sziklát. Aki sikeresen veszi az akadályokat, az valóban megérdemel egy finom teát abban a teaházzá alakított kolostorban, ahonnan mesés panoráma tárul a környékre.

Huashan Teaház Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.