Elválik férjétől Krisztina infánsnő, VI. Fülöp spanyol király fiatalabbik nővére - közölte az EFE spanyol hírügynökség hétfőn.

"Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk házastársi kapcsolatunkat. Gyermekeink iránti elkötelezettségünk töretlen" - fogalmazott rövid közleményében a házaspár.
A spanyol közvéleményt nem érte váratlanul a bejelentés, miután a múlt héten a Lecturas című spanyol bulvármagazin fényképeket közölt Inaki Urdangarinról, a király sógoráról, amint egy ismeretlen nővel kézen fogva sétál a francia tengerparton.

Krisztina hercegnő és férje 1996-ban az atlantai olimpián ismerkedett meg, ahol Urdangarin a spanyol kézilabda-válogatott tagjaként szerepelt. 1997-ben kötöttek házasságot Barcelonában, négy gyermekük született, akik közül hárman már nagykorúak.

"Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk házastársi kapcsolatunkat" - Közlemény tudatta a megdöbbentő hírt a királyi családForrás: AFP/Jaime Reina

 Egy 2011-ben kirobban korrupciós botrányban mindketten a vádlottak padjára kerültek, Krisztinát felmentették a kétrendbeli adócsalás vádja alól, azonban Urdangarint  2018-ban öt év 10 hónapos börtönbüntetésre ítélték közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt. 

A férfit büntetése egy részének letöltése után tavaly tavasszal szabadlábra helyezték, azóta a baszkföldi Vitoriában él és egy ügyvédi irodában végez közérdekű munkát. Krisztina hercegnő azonban nem költözött vele, továbbra is Genfben él, ahol a katalán CaixaBank alapítványának alkalmazásában áll.

Nem ez az első hivatalos különválás a spanyol királyi családban, VI. Fülöp másik nővére, Elena 2010-ben vált el férjétől Jaime de Marichalartól.