Súlyos döntést hozott II. Erzsébet: kitagadta fiát

Forrás: WireImage/2019 Samir Hussein/Samir Hussein -
szexuális erőszak királyi család Jeffrey Epstein II. Erzsébet András herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyértelmű döntést hozott II. Erzsébet a szexuális erőszakkal vádolt fiának ügyében: minden címétől megfosztotta, nem vehet részt a családi, közéleti eseményeken és magánemberként kell védekeznie a bíróságon.

Azonnali hatállyal megvonták csütörtökön András yorki hercegtől a brit királyi családban betöltött pozíciójából, illetve katonai múltjából eredő titulusait.

A 62 éves hercegre - II. Erzsébet királynő fiára - polgári per vár az Egyesült Államokban, miután egy amerikai nő szexuális támadás vádjával keresetet nyújtott be ellene, és az illetékes New York-i bíróság a héten a herceg ügyvédeinek kifogásait elvetve szabad utat adott a bírósági eljárásnak.

A Buckingham-palota csütörtök este bejelentette, hogy András herceget a továbbiakban nem illeti meg a "királyi fenség" megszólítás, és nem tarthat igényt katonai titulusaira sem.


A rendelkezési jog e titulusok, valamint a herceg által számos katonai jótékonysági szerveződés élén betöltött védnöki címek felett András édesanyjára, vagyis az uralkodóra száll vissza. II. Erzsébet királynő államfői tisztségében formailag a brit fegyveres erők főparancsnoka.

II. Erzsébet királynő és fia, András herceg Forrás: WireImage/2019 Samir Hussein/Samir Hussein


A yorki herceg - Károly trónörökös öccse, aki a kilencedik a brit trónutódlási sorrendben - 22 évet töltött a brit királyi haditengerészet helikopterpilótájaként, és

a Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott véres háborúban tényleges és veszélyes bevetéseken vett részt.


András herceg 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő (RAF), illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka.

Csütörtökön az RAF, a királyi haditengerészet és a szárazföldi hadsereg 150 veteránja nyílt levélben kérte fel a királynőt András herceg katonai címeinek megvonására.

Jeffrey Epstein Forrás: AFP/Ho

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 38 éves floridai Virginia Giuffre - akkori nevén Virginia Roberts - azon a címen terjesztette be keresetét, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

Virginia Giuffre 2001-ben

17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.


A herceg a BBC televízió 2019 novemberében sugárzott interjúműsorában ugyanakkor kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Giuffre-val.

András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine Maxwell 2001-ben.

Forrás: Origo


Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán találkozott volna vele, és tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték e bűncselekmények miatt.

Az interjú ugyanakkor hangos hazai és nemzetközi botrányt kavart, és a yorki herceg ennek hatására nem sokkal később visszavonult a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől,

bár titulusait akkor még megtartotta.

A Buckingham-palota csütörtök esti közleménye szerint ugyanakkor András herceg a továbbiakban magánemberként kíván védekezni az ellene felhozott vádak ellen, és továbbra sem lát el közfeladatokat.

Mindez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy a yorki herceg nem vesz részt a királyi család képviseletében édesanyja idén esedékes platinajubileumi, vagyis a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő nagyszabású ünnepi eseményeken sem - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.