Egy preparált cápa is helyet kapott a világ legdrágább dolgai között

Forrás: AFP/Valery Hache -
legdrágább dolgok sáfrány magazin kobe ékszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne szeretné a szép, drága holmikat? Az alábbi ételek, ékszerek és egyebek mind-mind a világ legdrágább holmijai közé tartoznak. Közülük néhány gyönyörű, meglepő, de van, ami egyenesen elborzasztó.

Sáfrány

Eredetileg a Közel-Keletről származik, és joggal ragadt rá a "vörös arany" név. A sáfrány a világ legdrágább fűszere. Egy kilogramm nagy tisztaságú fűszer akár 3 millió forintba is kerülhet. Előállítása sok türelmet és munkát igényel, hiszen egy kilogramm előállításához 150-180 ezer virág szükséges.

Kobe marhahús

A kobe-marha Japán egyik nemzeti kincse. A Tajima-fajta kobe húsa a világ egyik legjobbjaként ismert. Számos legenda övezi ezt a húst, például, hogy rendszeresen megmasszírozzák és sörrel itatják a marhákat, hogy minél ízletesebb legyen a húsuk. Egy kilogramm igazán jó minőségű hús ára akár a százezer forintos nagyságrendet is elérheti.

A kobe-marha Japán egyik nemzeti kincse Forrás: Shutterstock

Ehető arany

A kozmetikai arany is szerepel a világ legdrágább élelmiszereinek listáján. Ez már csak azért is furcsa, mivel nem különösebben érdekes az íze, és nyilvánvalóan tápanyagokban sem túlságosan gazdag, csupán dekorációs célokra használják. Egy grammja közel ötvenezer forintba kerül.

A tökéletes rózsaszín

A tökéletes rózsaszín gyémántot a hongkongi Christie's árverezte el átszámolva több, mint 7 milliárd forintért. A Christie's ékszer részlegének igazgatója szerint ez a legdrágább ékszer az ázsiai szubkontinensen.

A tökéletes rózsaszín gyémántot a hongkongi Christie's árverezte el Forrás: christies.com

A huja madár tolla

A több mint száz éve kipusztult madár tollai a barátságot és a tiszteletet képviselik. Jelenleg a bolygó legdrágább tollaként tartják számon, mivel jelenleg ez az egyetlen ismert példánya. Új-Zélandon bocsátották árverése, egy névtelen licitáló átszámolva nagyjából 3 millió forintot adott érte.

Kristály zongora

Ahogy ezt már a neve is elárulta, ez a zongora kristályból készült, így nem meglepő módon ez a világ egyik legdrágább hangszere. 2008-ban láthattuk először, a pekingi olimpiai játék megnyitó ünnepségén, amit nagyjából egymilliárd ember nézett. Ára közel egymilliárd forint.

Ez a zongora kristályból készült, így nem meglepő módon ez a világ egyik legdrágább hangszere Forrás: onlinepianist.com

1963-as Ferrari GTO

A világ valaha volt legdrágább autója. Az eddig gyártott 39 GTO közül ez a bizonyos volt az, amelyik megnyerte az 1963-as Tour de France-ot, Jean Guichet vezetésével. Legutóbb több mint 16 milliárd forintért cserélt gazdát.

Halott cápa

A művész, Damien Hirst által megálmodott installáció tulajdonképp egy preparált tigriscápa. A konzerválásán 10 ember dolgozott, nagyjából 16 órán keresztül. Jelenlegi ára közel 4 milliárd forint.

A Damien Hirst által megálmodott installáció tulajdonképpen egy preparált tigriscápa Forrás: AFP/Valery Hache

L'Incomparable: gyémánt nyaklánc

Ez a nyaklánc a világ legdrágábbja, értéke közel 18 milliárd forint. Egy szinte hibátlan 407 karátos sárga gyémántból és 90 kisebb fehér gyémántból áll, amelyek körülbelül 230 karátosak. A főgyémántját nagyjából harminc évvel ezelőtt fedezte fel egy lány Kongóban, teljesen véletlenül..

Garçon à la pipe

Ezt a csodálatos festményt maga Pablo Picasso készítette még 1905-ben. Picasso mindössze 24 éves volt, amikor megfestette ezt a képet, és az egyik legjobb korai alkotásának tartják. Értéke körülbelül 33 milliárd forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.