A gyermekre vágyó nők szinte bármit képesek megtenni azért, hogy termékenyebbek lehessenek, és így minél könnyebben teherbe essenek. Ám sokan előbb nyúlnak különböző gyógyszerkészítményekhez, mint a természetben előforduló termékenységfokozókhoz. Mielőtt elhatalmasodna rajtad a terhesség-pánik, próbáld ki a következő gyógynövényeket!

A termékenység, és így a várva várt terhesség esélye gyógynövények segítségével nagyban növelhető. Ezért pedig nem kell titkos kis tisztásokra menned egy növényhatározóval a kezedben, hiszen szárított formában az összes beszerezhető drogériákban, patikákban vagy gyógynövény-szaküzletekben.
Mi a titkuk? A válasz egyszerű: serkentik a peteérést és támogatják a beágyazódást. Ezek nélkül ugyanis könnyedén elmaradhat a teherbeesés és a sikeres terhesség.

A peteérés, más néven ovuláció során a tüszőből kilökődő, megtermékenyítésre alkalmas petesejt elhagyja a petefészket, hogy megkezdje útját a petevezetéken át a méhbe. Amennyiben közben megtermékenyíti egy hímivarsejt, az arra alkalmas méhnyálkahártyán megtapad, és elkezd fejlődni egy új élet. Nincs vesztenivalód, akkor miért ne próbálnád ki ezeket a gyógynövényekből készült teákat?

Forrás: Shutterstock

A leghatékonyabb gyógynövények babaprojekthez  

  • Palástfű – Pozitív hatással van a progeszteronhormon-termelődésére, ami több szinten is támogatja a terhességet. Egyrészt segít a havi ciklus rendeződésében, ami kiszámítható peteérést eredményez. Másrészt hatalmas szerepet kap a megtermékenyített petesejt beágyazódásakor is. A palástfűből készült teából naponta két csésze fogyasztása javasolt.
  • Málnalevél – A gyermeket tervezők egyik legismertebb gyógynövénye a málnalevél. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, hormonszabályozó és peteérést serkentő hatása miatt az egyik legkiválóbb természetes termékenységfokozó. A menstruációs ciklus első felében – ami körülbelül 12-14 napot ölel fel – ajánlott napi egy-két csésze málnalevélből készült tea fogyasztása.
  • Cickafark ¬– Ez a gyógynövény kifejezetten az ösztrogéntermelésre hat, így serkentve a peteérést. A cickafarkból készült teából az ovulációig bezárólag érdemes fogyasztani napi két csészével.
  • Barátcserje – Ismét egy ismertebb termékenységnövelő gyógynövény. A barátcserje szerepet kap a petefészkek optimális működésében – serkenti a peteérést -, továbbá képes csökkenteni az esetlegesen túl magas prolaktin-hormon szintet, ami a peteérés elmaradását eredményezheti. Bár a szárított barátcserje teaként is fogyasztható, gyakoribb az étrend-kiegészítő tabletta formájában történő szedése.
  • Fehér fagyöngy – Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban karácsony idején, fehér fagyöngy alatt váltanak csókot a szerelmesek, hiszen ez egy igen ismert termékenységi szimbólum. Tegyük hozzá, hogy nem véletlenül. Segít szabályozni a hormonháztartást, amivel a menstruációs ciklus és ezáltal a peteérés is rendszeressé válhat. A fehér fagyöngyöt nem forrázással, hanem áztatással kell elkészíteni, és napi egy csészével érdemes fogyasztani belőle.