Megváltoznak a magyar rendszámtáblák július 1-jétől: így néznek ki majd az újak

változások rendszám forgalomba helyezés karakterkészlet karakter rendszámtábla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a Facebook-oldalán jelentette be a hírt.  

„A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak" - írja a közösségi médiában az államtitkár, hozzátéve, hogy a régiek is érvényben maradnak, tehát nem kell lecseréltetni, nincs szükség felesleges utánjárásra.

Így néznek majd ki az új magyar rendszámtáblák. Forrás: Facebook/Vitézy Dávid

Az új típusú rendszámtáblák nem kerülnek majd többe, mint az eddigiek, a rendszámtábla kiadásának költségei 12 éve nem változtak, és júliustól sem fognak.

„Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd, az ékezetes magánhangzók és a dz betű kivételével kétjegyű mássalhangzót sem tartalmazhatnak majd. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag lesz látható fehér H jelzéssel" - olvasható a Facebookon.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések is kiadhatóak lesznek a hosszabb formátumban.

Az ideiglenes rendszámtáblák jelzései leegyszerűsödnek: az eddigi „E", „M", „P", „SP" és „Z" betűjelűek helyett mindegyik „I" betűjelzést kap.

„A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését" - olvasható Vitázy Dávid Facebook-posztjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.