Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa

Forrás: tookapic/Pixabay -
pandémia élhető Bécs MTI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megint Bécs lett a világ legélhetőbb városa The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU) idei ranglistáján.

Az osztrák főváros korábban évekig fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel az első helyért. 2018-ban és 2019-ben is Bécs állt az élen. A pandémia kitörése után Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járványt, ami jelentősen hozzájárult az ott élők életminőségéhez

Mivel azonban a pandémiás korlátozások többségét a világ számos részén 2022 elején feloldották, Új-Zéland, Ausztrália és Kína városai 2022-ben ismét hátrébb csúsztak a rangsorban. A tavalyi első, Auckland most a 34. lett.

Bécs Forrás: tookapic/Pixabay

A jelentés szerint most az európai és kanadai "jól átoltott" városok uralják a listát: Bécset Koppenhága, Zürich, Calgary, Vancouver és Genf követi. Az első tízbe került még Frankfurt, Toronto, Amszterdam, Oszaka és Melbourne.

A ranglistát kialakító értékelési folyamatban fontos szempont a "stabilitás", ami megmagyarázza, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt Moszkva és Szentpétervár 15, illetve 13 helyet esett vissza a rangsorban. Kijevet a háború következtében idén nem tudták rangsorolni.

A világ legkevésbé élhető városa Damaszkusz lett, amelyet Lagos, Tripoli, Algír és Karacsi követ az Economist Intelligence Unit (EIU) listáján.

Az EIU 173 nagyváros életminőségét vizsgálta egy szempontrendszer alapján, melyek között a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra is szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.