Nyári hajápoló kisokos: így ápold a frizurádat a legmelegebb hónapokban

Forrás: Shutterstock -
hajápolás haj Nyár szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nyáron akárcsak a bőrünk, a hajunk is sokkal több törődést igényel. Gondolj csak bele! Az UV-sugárzás és a forró levegő szárítja és fakítja, a gyakori hajmosás roncsolja a haj szerkezetét, és akkor még nem beszéltünk a sós vízről. Cikkünkben eláruljuk, hogyan ápold a frizurádat nyáron, hogy teljes fényében ragyogjon!

Az év minden szakában fontos, hogy odafigyelj a hajad egészségére, nyáron azonban melegen ajánlott az ápolása. Nemcsak a hőség, de a magas UV-sugárzás, a víz, és a rendszeres hajmosás is megviseli, és sérülékennyé teszi a hajszálakat. Fontos, hogy a megelőzésre törekedj, hiszen a káros hatások nehezen fordíthatók vissza.

Napozás alatt ne csak a bőrödet védd!

Azt mindenki tudja, hogy a hőség ellen kalappal, ruhával és naptejjel védhetjük a bőrünket, azt viszont kevesen, hogy a hajra is lehet kapni olyan speciális készítményeket, amelyeket érdemes használni. Ilyen a napozás utáni sampon, amely védőréteget képez a hajon, ezáltal megvédi azt, de vannak olyan pakolások is, amik regenerálják az igénybe vett, sérült hajat.

Akadnak olyan speciális hajvédő spray-k és krémek, amiket napozás alatt érdemes használni, ezek ugyanis láthatatlan védelmet adnak a káros UV-sugárzással szemben. Ezeket a termékeket nyugodtan használhatod nedves és száraz hajra is.

Forrás: Shutterstock

Ne told túl a sampont!

Az év legmelegebb időszakában sokkal jobban izzadunk, többet járunk strandra, és jobb esetben többet sportolunk, amiből az következik, hogy gyakrabban kell hajat mosni. Jobb, ha tudod, hogy egyáltalán nem egészséges naponta, vagy kétnaponta hajat mosni. Ha szeretnél jót tenni a frizuráddal, mosd meg tiszta vízzel, vagy használj csak egy csepp sampont, és ne tedd ki a hajad felesleges terhelésnek!

Hajszárító nyáron? Eszedbe ne jusson!

Ha három dolgot kellene mondani, amit szeretek a nyárban, az egyik biztosan az lenne, hogy nem kell hajat szárítani. A nyári hőségben eszedbe se jusson hajszárítót, vagy forró hajformázót, hajsütőt, hajvasalót használni, a forró levegő ugyanis köztudottan nem tesz jót a hajnak. Hagyd meg ezeknek a használatát a különleges alkalmakra, és óvd a hajad. Ha mégis használnád, akkor pedig ne feledkezz meg a hővédőről. A legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod a frizurádat a szabad levegőn megszáradni.

Felejtsd el a hajformázókat (is)!

A kifésülő spray-k kifejezetten jót tesznek a hajjal az év legmelegebb időszakában is, hiszen amellett, hogy ezek a készítmények könnyen kezelhetővé teszik a frizurát, védik a kiszáradástól és a fésülés okozta sérülésektől is. Egy dologra figyelj oda: ezeket a készítményeket a haj teljes hosszára kell felvinni!

Térjünk vissza a hajformázókra. Ezek a fixáló készítmények nemcsak nyáron tesznek rosszat a hajjal, ugyanis a wax, a zselé, a hajhab és a lakk önmagukban is roncsolják a hajat, a napsütés hatására viszont még ragacsosabbá válnak, ezáltal kiszárítják, és tönkreteszik a haj szerkezetét.

Védd a hajad a klórtól és a sótól!

Ha olyan mázlista vagy, hogy nyáron gyakran strandolsz, akkor van egy tuti tippünk! Mielőtt klóros, vagy sós vízbe mész, öblítsd le a hajad zuhannyal, így sokkal kevesebb klórt és sót fog a hajad magába szívni. Amikor kijöttél a vízből, ugyanez a feladat: öblítsd ki a hajad ismét, hogy kellően megtisztítsd.

Forrás: Shutterstock

Ügyelj arra is, hogy a vizes hajat ne dörzsöld a törölközővel, inkább csak gyengéden itasd fel róla a nedvességet. Nem is gondolnád, hogy ezekkel az apró trükkökkel mennyit segíthetsz a hajadnak.

Egy házi hajpakolás csodákra képes

A nyári időszakban érdemes legalább heti egyszer hajpakolást feltenni. Részesítsd előnyben az olajos hajkezeléseket, ezek ugyanis nedvességgel töltik fel a száraz hajszálakat. Nem kell méregdrága termékeket vásárolni, készíthetsz hajpakolást házilag is. Az olívaolaj, a mandulaolaj, vagy a kókuszolaj tökéletes alapja lehet a pakolásnak, ha pedig hozzáadsz egy kis mézet, a hajad valósággal újjászületik (keverd el a mézet és a tetszőleges olajat 2:3 arányban).

Masszírozd be az olajos pakolást a fejbőrödtől 5-10 centiméterre a hajadba, majd tekerd be törölközőbe, vagy vegyél fel egy zuhanysapkát. Hagyd fent félórán át, mosd ki alaposan, majd mosd meg a hajad samponnal és balzsammal, és ints búcsút a száraz, fakó, igénybevett hajnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.