Öt év börtönbüntetést kapott a 101 éves német férfi, aki a náci haláltáborok egyik őre volt

Forrás: MTI/PAP/Andrzej Grygiel -
náci börtön haláltábor háborús bűn ítélet koncentrációs tábor deportálás őr fasiszta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Öt év börtöntüntetést kapott Josef Schütz, aki 1942 és 1945 között a sachsenhauseni tábor őre volt, és ott több ezer ember kiírtásában vett részt. A férfi az eddigi legidősebb ember, akit náci haláltáborok őreként ítéltek el Németországban. 

A férfi 21 évesen, a náci őrség tagjaként Sachsenhausenben kezdte el segíteni a nácikat, és a vád szerint szovjet hadifoglyok meggyilkolásában, illetve mások Zyklon-B gázzal történő kivégzésében vett aktívan részt.

Forrás: MTI/PAP/Andrzej Grygiel

Az idős férfi annak ellenére is tagadta bűnösségét, hogy az ügyészség rengeteg bizonyítékkal támasztotta alá a vádat.

A 101 éves elítélt azért kerülhetett a német igazságszolgáltatás elé, mert 11 évvel ezelőtt egy volt SS-tiszt, John Demjanjuk elítélése precedenst teremtett. Az ügy lehetővé tette, hogy az ügyészek vádat emeljenek a második világháborúban elkövetett náci bűnökben való segédkezésért, ám a per előtt bizonyítani kell, hogy a gyilkosságokban a vádlott közvetlenül részt vett - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.