Tényleg le kell mondani kánikulában a kávéról?

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli -
kánikula hőség kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napok óta extrém meleg van hazánkban. A hőség megviseli a szervezetet, fokozottan kell figyelni a folyadékbevitelre, könnyű ételeket érdemes fogyasztani, és kerülni kell a koffenitartalmú italokat. Egy kutatás választ ad arra, mennyi kávét szabad fogyasztani kánikulában.

Nagy melegben többet izzadunk, ezért érdemes kerülni a vízhajtó italokat. Egy kutatás szerint azonban nem kell teljesen lemondanunk a kávéról: aki reggel ezzel indítja a napot, az nyugodtan maradjon meg ennél a szokásánál. Kiderült ugyanis, hogy a kávé vízhajtó tulajdonsága nem olyan jelentős, hogy kiszáradást okozhatna. Ez napi három adag fekete esetén igaz, többet nem ajánlott fogyasztani, ám elengedhetetlen, hogy minden kávé után egy pohár vizet is igyunk.

Tényleg le kell mondani kánikulában a kávéról? Forrás: AFP/Alberto Pizzoli


A vizsgálat során az is kiderült, hogy míg a reggeli kávé hatásos, addig a délutáni fekete nem élénkít, inkább csak izzaszt és elálmosít. Ennek az az oka, hogy a kávé és a hőség együtt fokozza a vese működését, kitágulnak az erek, és csökken a vérnyomás - írja a Ripost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.