Hétköznapi tevékenységek, amelyek nyáron is formában tartanak

Forrás: Shutterstock -
tippek-tanácsok kalóriaégetés magazin házimunka alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lássuk be, a tikkasztó nyári hőségben csak a legelszántabbak tudják rávenni magukat, hogy levánszorogjanak az edzőterembe és ott (is) hetente többször csatakosra izzadják magukat. A többség ebben az időszakban inkább messze elkerüli a megerőltető sportolást, ugyanakkor az ilyenkor lelkesen bekebelezett fagylaltok és lángosok hamar nyomot hagyhatnak az alakunkon. De mit tegyünk, ha ennek ellenére sem vagyunk képesek arra, hogy a negyven fokban konditerembe menjünk?

Szerencsére erre is van megoldás. Persze nem állítjuk, hogy az alább felsorolt tevékenységek felérnek egy kemény edzéssel, de arra mindenképpen alkalmasak, hogy növeljük a fizikai aktivitásunkat és ezzel kalóriát égessünk.

Éltető séta

Kezdjük is a legegyszerűbbel, a sétával. Ezt bárki elkezdheti nemtől, kortól és testsúlytól függetlenül. Sétálhatunk reggel, amikor még nem nagy a hőség, de este is, amikor már lement a nap. Aki munkába jár, annak pedig adott a lehetőség, hogy az útnak legalább egy részét gyalog tegye meg.
30 perc normál tempójú séta nagyjából 80 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

Lift helyett gyalog

A lépcsőzés szintén remek hétköznapi sport. Persze nem kell felsprintelnünk már első alkalommal a tizedikre, de néhány emeletet nyugodtan megtehetünk gyalog.
5 perc lépcsőzés nagyjából 50 kcal-t éget el.


Shopping lady

Aki igazán kényelmesen és szórakoztatóan szeretne – esetleg légkondi mellett – kalóriát égetni, az menjen el shoppingolni, ugyanis ha a házhoz szállítás helyett magunk intézzük a bevásárlást, azzal nem csupán a pénzünktől, de a zsírpárnáinktól is megszabadulhatunk.
1 óra bevásárlás nagyjából 115 kcal-t éget el.

Tiszta udvar...

Természetesen a ház körül is akad bőven olyan tevékenység, amely növeli a fizikai aktivitásunkat. Ilyen például a kertészkedés. Gazolhatunk, gereblyézhetünk, sepregethetünk, de a virágok megöntözése akár egy súlyzós edzéssel is felérhet.
1 óra kertészkedés nagyjából 200 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

Sikamika

Amennyiben van autónk, akkor annak a lemosása és kitakarítása is remek lehetőség arra, hogy átmozgassuk magunkat, ráadásul a nagy melegben a vizes kocsimosás még üdítően is hathat.
1 óra autótakarítás nagyjából 150 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

Le a kosszal!

És ha már a takarításról esett szó, akkor nem csupán a kocsink, de az otthonunk rendben tartása is rengeteg kalóriától szabadíthat meg minket.
30 perc porszívózás nagyjából 90 kcal-t éget el.
30 perc portörlés nagyjából 70 kcal-t éget el.
30 perc mosogatás nagyjából 60 kcal-t éget el.
30 perc felmosás nagyjából 85 kcal-t éget el.
30 perc vasalás nagyjából 60 kcal-t éget el.
Azaz, ha 2,5 órán keresztül házimunkát végzünk – ami heti egyszer a legtöbb háztartásban megtörténik -, akkor nagyjából 365 kcal-t égetünk el.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem feltétlenül muszáj edzőteremben izzadnunk ahhoz, hogy jól átmozgassuk magunkat, ezzel pedig megelőzzük, hogy a nyári sörözések, nasizások zsírpárnák formájában jelenjenek meg a hasunkon, fenekünkön vagy bárhol másutt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.