Lássuk be, a tikkasztó nyári hőségben csak a legelszántabbak tudják rávenni magukat, hogy levánszorogjanak az edzőterembe és ott (is) hetente többször csatakosra izzadják magukat. A többség ebben az időszakban inkább messze elkerüli a megerőltető sportolást, ugyanakkor az ilyenkor lelkesen bekebelezett fagylaltok és lángosok hamar nyomot hagyhatnak az alakunkon. De mit tegyünk, ha ennek ellenére sem vagyunk képesek arra, hogy a negyven fokban konditerembe menjünk?

Szerencsére erre is van megoldás. Persze nem állítjuk, hogy az alább felsorolt tevékenységek felérnek egy kemény edzéssel, de arra mindenképpen alkalmasak, hogy növeljük a fizikai aktivitásunkat és ezzel kalóriát égessünk.

Éltető séta

Kezdjük is a legegyszerűbbel, a sétával. Ezt bárki elkezdheti nemtől, kortól és testsúlytól függetlenül. Sétálhatunk reggel, amikor még nem nagy a hőség, de este is, amikor már lement a nap. Aki munkába jár, annak pedig adott a lehetőség, hogy az útnak legalább egy részét gyalog tegye meg.
30 perc normál tempójú séta nagyjából 80 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

 

Lift helyett gyalog

A lépcsőzés szintén remek hétköznapi sport. Persze nem kell felsprintelnünk már első alkalommal a tizedikre, de néhány emeletet nyugodtan megtehetünk gyalog.
5 perc lépcsőzés nagyjából 50 kcal-t éget el.


Shopping lady  

Aki igazán kényelmesen és szórakoztatóan szeretne – esetleg légkondi mellett – kalóriát égetni, az menjen el shoppingolni, ugyanis ha a házhoz szállítás helyett magunk intézzük a bevásárlást, azzal  nem csupán a pénzünktől, de a zsírpárnáinktól is megszabadulhatunk.
1 óra bevásárlás nagyjából 115 kcal-t éget el.

Tiszta udvar...

Természetesen a ház körül is akad bőven olyan tevékenység, amely növeli a fizikai aktivitásunkat. Ilyen például a kertészkedés. Gazolhatunk, gereblyézhetünk, sepregethetünk, de a virágok megöntözése akár egy súlyzós edzéssel is felérhet.
1 óra kertészkedés nagyjából 200 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

 

Sikamika

Amennyiben van autónk, akkor annak a lemosása és kitakarítása is remek lehetőség arra, hogy átmozgassuk magunkat, ráadásul a nagy melegben a vizes kocsimosás még üdítően is hathat.
1 óra autótakarítás nagyjából 150 kcal-t éget el.

Forrás: Shutterstock

 

Le a kosszal!

És ha már a takarításról esett szó, akkor nem csupán a kocsink, de az otthonunk rendben tartása is rengeteg kalóriától szabadíthat meg minket.
30 perc porszívózás nagyjából 90 kcal-t éget el.
30 perc portörlés nagyjából 70 kcal-t éget el.
30 perc mosogatás nagyjából 60 kcal-t éget el.
30 perc felmosás nagyjából 85 kcal-t éget el.
30 perc vasalás nagyjából 60 kcal-t éget el.
Azaz, ha 2,5 órán keresztül házimunkát végzünk – ami heti egyszer a legtöbb háztartásban megtörténik -, akkor nagyjából 365 kcal-t égetünk el.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem feltétlenül muszáj edzőteremben izzadnunk ahhoz, hogy jól átmozgassuk magunkat, ezzel pedig megelőzzük, hogy a nyári sörözések, nasizások zsírpárnák formájában jelenjenek meg a hasunkon, fenekünkön vagy bárhol másutt.