Aki úgy értelmezte az új rezsifizetési szabályokat, hogy havonta 144 köbméter gázt használhat kedvezményesen, tévedett, és ez bizony nagyon jó hír! Különösen azoknak, akik havonta diktálják be a szolgáltatónak a fogyasztásukat. 

A rezsicsökkentés átalakításával havonta 144, éves szinten pedig 1729 köbméter gázt lehet kedvezményes áron, 102 forintért megvásárolni, ez a kiindulási alap. Ám a földgázellátásról szóló törvényben bekerült a fogyasztási jelleggörbe fogalma is, azaz a lakossági szokások alapján hónapokra lebontva, arányosan felosztották az éves gázfogyasztást.

Forrás: Dreamstime

Ennek oka, hogy télen, a fűtési szezon miatt sokkal magasabb a fogyasztás, míg nyáron szinte alig fogy a gáz: az éves fogyasztásunk 19,43 százalékát használjuk el januárban, míg 0,8 százalékát júliusban.

A múlt csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint azoknak a fogyasztóknak, akik havonta diktálják be a fogyasztásukat, a szolgáltatók a fogyasztási jelleggörbe alapján számítják ki a kedvezményesen felhasználható gáz mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy az 1729 köbméteres limitet osztják fel arányosan, hónapról hónapra, így míg januárban közel 336, júliusban alig 14 köbméter fogyasztásig jár majd a kedvezményes ár. 

A nagycsaládosok számára a bővített kedvezményes keretet osztják fel havonta, így például egy háromgyerekes család januárban 452,48 köbméternyi gázt használhat el rezsicsökkentett áron, júliusban pedig 18,74-et - írja a Bors.