III. Károly mellett Kamilla is koronát kaphat: ezt viselheti Anglia új királynéja

Forrás: MTI/AP/Pool/PA/Niall Carson -
Kamilla királyné Kamilla cornwalli hercegné koronázás III. Károly II. Erzsébet halála Kamilla hercegné
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet elismerte Kamillát, így hiába néznek rá sokan a mai napig rossz szemmel, hamarosan királynéként kell helytállnia.

II. Erzsébet királynő halálával fia, Károly lett Nagy-Britannia új uralkodója, akit mostantól III. Károly királyként ismerhetünk. Joggal merül fel a kérdés, lesz-e külön koronázási ceremóniája Kamillának, és mégis mi a különbség a királynői és a királynéi cím között. A Bors ezúttal ezekre a kérdésekre keresett választ.

III. Károly felesége, Camilla 1947-ben született. Édesapja Bruce Shand brit katonatiszt és háborús hős, édesanyja pedig Rosalind Cubitt volt, akit a legtöbben Alice Keppel, VII. Edward király híres szeretőjének unokájaként ismernek. Kamilla az 1970-es években ismerkedett meg Károllyal, kapcsolatuk 1973-ra véget ért, ekkor Kamilla feleségül ment Andrew Parker Bowles katonatiszthez. Károly nyolc évvel később, 1981-ben házasodott össze Dianával, bár egyesek szerint Kamilla és Károly kapcsolata sosem ért véget.

Károly herceg és Kamilla Fotó / AFP

Miután Diana és Károly 1992-ben különváltak, a walesi herceg Kamillát jó barátjaként emlegette egy műsorban, és azt állította, Dianához mindaddig hűséges maradt, amíg a házasságuk tönkre nem ment.

Diana erről másképp vélekedett, ő 1995-ben, arra a kérdésre, hogy volt-e köze Kamillának a válásukhoz, így felelt:

A páros Diana tragikus halála után bejelentette, hogy amikor Károly király lesz, Kamilla a királyné helyett továbbra is a hercegnő címet használja majd. Ezt a döntést 2022 februárjában hatályon kívül helyezték, amikor II. Erzsébet királynő bejelentette, hogy személyes vágya szerint 17 év szolgálat után Kamilla megérdemli a királyné címet, ha fia lesz az új uralkodó.

Forrás: MTI/AP/Pool/PA/Niall Carson

III. Károly felesége azért lesz királyné (és nem királynő), mert a király hitveseként neki nincs joga uralkodni. A királynékat a férjükkel együtt szokták megkoronázni, így Kamillának várhatóan nem lesz külön koronázása, de Károllyal együtt őt is hamarosan megkoronázzák.

A hitveseket az uralkodó által viselt birodalmi államkorona kisebb és visszafogottabb változatával szokták megkoronázni, bár Alexandra királyné, Mária királyné és Erzsébet anyakirályné mind új koronát kaptak a koronázásuk idején. Nem valószínű, hogy Kamilla számára is új koronát készítenek, hacsak nem túl kicsi rá az anyakirályné koronája, amely még 1937-ben, platinából készült VI. György koronázására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.