A győri Andraschek házaspár 2013-ban nyert 626 millió forintot a lottón. A pénz azonban nem gyógyít, Andraschek Lászlóné súlyos beteg, dialízisre jár.

Andraschek László korábban hajléktalanszállókon húzta meg magát, majd feleségével és három gyerekével önkormányzati bérlakásokban élt. Ma egy szép családi házban laknak, mindenük megvan, ám boldogságuk nem lehet teljes, Anikó ugyanis súlyos beteg.

Andraschek László hajléktalanból lett lottómilliomos és felesége, Anikó az Albaca nevű, már becsődölt  kávézójukbanForrás: MTI/Krizsán Csaba

"Kórházba járok, mert így hozta az élet. A vesém még a szegénység évei alatt tönkrement, és tavaly ilyenkor kiderült, hogy már csak gyógyszerekkel nem lehet rajtam segíteni. Már egy éve heti háromszor dialízisre kell járnom. Életem végéig állandó vendég leszek a rendelőben. Felmerült ugyan a szervátültetés gondolata, de ha egy nap csörögne a telefonom, hogy találtak megfelelő donort, akkor sem vágnék bele. Hiába lenne kényelmesebb kilökődésgátló gyógyszereket szedni a dialízisnél, a műtét túl nagy kockázattal járna. Attól tartok, hogy ott maradnék a műtőasztalon. Az állapotomat elfogadtam, és már nem zavar, hogy teljes életmódváltásra volt szükségem. Nem ehetek azt, amit akarok, a zsíros ételeket például kerülnöm kell. Ha sírok, attól semmi sem lesz jobb, a problémák megmaradnak. Boldoggá tesz, ha süt a nap, de akkor is mosolygok, ha elered az eső. Amióta nincsenek anyagi gondjaink, teljesen nyugodt az életünk" - mesélte a Borsnak Anikó, akinek már csak egy dolog hiányzik az életéből, egy unoka. Két fia és lánya is abban a korban van, hogy esedékes a családalapítás.

László és Anikó is nyugdíjasok. Nem számolják, mennyit költenek havonta, de nem szórják a pénzt.

"Egyszerűen úgy döntöttünk, hogy már a nyugdíjasok életét szeretnénk élni. Én 190 ezer forintot kapok, a férjem 20 ezerrel többet. Azt, hogy havonta mennyit költünk, sosem számoltam, de az biztos, hogy a pénzt nem szórjuk ész nélkül, ha tippelnem kell, azt mondom, hogy nagyjából félmillió forintot fordítunk magunkra. Természetesen még a nyereményből is maradt annyi, hogy életünk végéig ellegyünk" - mondta László.