Egy ország, ami igazából nem is létezik: a mesés Abházia

Grúzia utazás magazin Abházia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ország, ahová nyugati turisták ritkán látogatnak el, pedig kis területén hóval borított hegyeket, mély barlangokat, tavakat, homokos tengerpartokat találunk, nem beszélve a kulturális kincseiről. Szubtrópusi térség élénk szovjet hatással, ez Abházia, ahová legalább egyszer mindenkinek el kell jutnia.

Azt mondom, Abházia, de te hirtelen azt se tudod, merre keresd a térképen? Egy pillanatig se érezd rosszul magad, mert nagy eséllyel nem is találnád rajta - szuverenitását ugyanis a legtöbb ország nem ismeri el. Ez azonban ne szegje kedvedet, hiszen Abházia lélegzetelállító természeti kincsekkel és egyedülálló kultúrával rendelkezik.

Csupán 1700 kilométert kell utaznunk, hogy belépjünk a mesés Abháziába, melyet egyik oldalról a Kaukázus, a másikról pedig a Fekete-tenger határol. Grúzia része volt egészen 1992-ig, amikor is de facto független államnak kiáltotta ki magát. Önállóságát a világ országai közül csupán nyolc ismeri el – ezek közé tartozik Szíria, Nicaragua és Oroszország. A világ nagyobb részének szemében azonban Abházia továbbra is Grúzia északnyugati tartománya.

Abházia tökéletesen kiszolgálja az öko- és gasztroturizmus, valamint az extrém sportok kedvelőit, de a tengerparti pihenésre vágyók sem fognak csalódni - a strandszezon májustól egészen novemberig tart.

Helyek, melyeket egyszer látni kell Abháziában

  • Szuhumi

Abházia fővárosa a Fekete-tenger partján fekszik. Népszerű üdülőhely, mivel csodás strandjai és ásványvizes fürdői vannak. Egy turista számára Szuhumiban számos látnivaló akad: például a több mint 180 éves arborétum, a 10. századi Bagrat-kastély, a Majompark, a középkori Beszleti-híd és a fenséges Angyali Üdvözlet-katedrális.

Szuhumi, az Abház Köztársaság fővárosa Forrás: Shutterstock/Authentic Travel
  • Krubere-barlang

A világ második legmélyebb feltárt barlangja a Gagrai-hegységben található. A karsztbarlang legmélyebb pontja 2197 méter, a rajta átfolyó karsztvízben merülni is lehet. A barlangok Everestjének is nevezett Krubere-barlang szűk járataival éppúgy elkápráztat, mint meredek sziklafalaival és vízzuhatagaival.

  • Gagra

A Fekete-tenger partján elterülő üdülőhely az egész Grúz terület legmelegebb parti városa. A pálmákkal és leanderekkel szegélyezett utcák, kertek, parkok mellett középkori erődök, templomok és egy 19. századi palota is hozzájárul a város melengető hangulatához.

  • Rica-tó

A Kaukázus erdős hegyei ölelik körül ezt a gyönyörű tavat, mely Abházia egyik legmélyebb tava (11 méter), és ismert pisztráng-lelőhely. A hat folyó táplálta Rica-tó vize ugyan kristálytiszta, de fürdésre csak a bátraknak ajánlott, mivel igen hideg.

A Kaukázus erdős hegyei ölelik körül ezt a gyönyörű tavat Forrás: Shutterstock/Saiko3p
  • Likhni (Lykhny)

Abházia legrégebben lakott faluja egy igazi gyöngyszem. A több mint ezeréves település főtere egyike az abházok hét szent helyének, ahol minden év októberében szüreti fesztivált tartanak.

Fontos tudnivalók:
• csak vízummal lehet belépni, ennek részleteit ITT találod
• az ország fizetőeszköze az orosz rubel
• nincs magyar nagykövetsége, mivel hazánk nem ismeri el független államként

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.