szilveszteri fogás szilveszter recept Újév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az újévi babonák közé tartozik az is, hogy mit szabad és mit nem szabad enni szilveszter este, valamint az év első napján. Most ehhez adunk némi útmutatót - receptekkel.

A hallal elúszik a szerencsénk, a csirke hátrakaparja, az egyéb szárnyasok elrepülnek, a vadak pedig elfutnak vele, ezeket tehát nem ajánlott szilveszterkor fogyasztani. Vannak azonban olyan ételek, amikkel bizony jól járhatsz, ha a népi hagyományokat nézzük.

Sertés minden mennyiségben

A sertés orrával kifordítja a „földből" a szerencsét, miközben előre túr, tehát a jövőbe mutat. Egy másik megközelítés szerint a malac hája, kövérsége a bőség jelképe is. Fogyasztása szilveszter este tehát szinte kötelező, amit mi magyarok leggyakrabban főtt vagy sült sertésvirsli formájában teszünk meg. Ám, ha szeretnél idén valami mást kipróbálni, akkor a virslis golyócskákat neked találták ki. Nem kell hozzá sok minden, virsli, liszt, parmezánsajt, krumpli és némi fűszer. A virslit felkarikázva a főtt krumpliból készült tésztába kell forgatnod, majd olajban kisütnöd. Nagyszerű falatokat kapsz így, amit különböző szószokba mártogatva még a gyerekek is imádni fognak. A teljes receptért kattints IDE.

Természetesen semmi sem akadályoz meg abban, hogy idén másfajta, sertésből készült étellel várd az éjfélt.

A malac hája, kövérsége a bőség jelképe Forrás: Shutterstock/From My Point Of View

Zöldség a sok zöldhasúért

Sokan úgy tartják, a zöld rétegezett zöldségek, mint a káposzta, a mángold, a spenót, a kelkáposzta vagy épp a sóska a papírpénz jelképeiként anyagi jólétet hozhatnak az új esztendőben, amennyiben persze szilveszterkor fogyasztjuk. Készíthetsz belőle köretet, főzeléket, vagy eheted magában is őket.

Próbáld ki a grillezett kínai kelt vagy káposztát, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz:

Aki a kicsit becsüli, jól jár

A lencse köztudottan a tipikus szilveszteri és újévi menü része, amit elsősorban főzelékként szoktunk enni. Ám emellett lényegében bármilyen apró szemű étel is tökéletesen megfelel – mint például a rizs, a borsó, a bab -, ha az anyagi jólét a következő év célja.

A lencse köztudottan a tipikus szilveszteri- és újévi menü része Forrás: Shutterstock/Cesarz

Amennyiben a lencse mellett maradnál, a főzeléket és a levest magad mögött hagyva, próbáld ki a camembert sajtos lencsesalátát! A receptet IDE kattintva találod.

Így lesz boldog és bőséges az újév: szilveszteri gasztrobabonákhttps://www.mindmegette.hu/szilveszteri-es-ujevi-gatsztrobabonak-igy-lesz-boldog-es-boseges-az-ujev-60138/

Szalag nélkül is jó lesz

Bár Magyarországon a fánk elsősorban a farsangi időszak édessége, mégis sokaknál a szilveszter alapdesszertje is. Kelt tésztaként bőséget, érme alakjával pedig sok pénzt ígér, ha december 31-én és elsején is eszel pár darabot.

A fánk elsősorban a farsangi időszak édessége, mégis sokaknál a szilveszter alapdesszertje is Forrás: Shutterstock/Oliver Hoffmann
Ez tuti szerencsét hoz! így készül a tökéletes szilveszteri malacsülthttps://www.mindmegette.hu/hozd-meg-a-szerencsedet-igy-keszul-az-ellenallhatatlan-szilveszteri-malacsult-recept-video-61645/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.