Az újévi babonák közé tartozik az is, hogy mit szabad és mit nem szabad enni szilveszter este, valamint az év első napján. Most ehhez adunk némi útmutatót - receptekkel.

A hallal elúszik a szerencsénk, a csirke hátrakaparja, az egyéb szárnyasok elrepülnek, a vadak pedig elfutnak vele, ezeket tehát nem ajánlott szilveszterkor fogyasztani. Vannak azonban olyan ételek, amikkel bizony jól járhatsz, ha a népi hagyományokat nézzük.

Sertés minden mennyiségben

A sertés orrával kifordítja a „földből" a szerencsét, miközben előre túr, tehát a jövőbe mutat. Egy másik megközelítés szerint a malac hája, kövérsége a bőség jelképe is. Fogyasztása szilveszter este tehát szinte kötelező, amit mi magyarok leggyakrabban főtt vagy sült sertésvirsli formájában teszünk meg. Ám, ha szeretnél idén valami mást kipróbálni, akkor a virslis golyócskákat neked találták ki. Nem kell hozzá sok minden, virsli, liszt, parmezánsajt, krumpli és némi fűszer. A virslit felkarikázva a főtt krumpliból készült tésztába kell forgatnod, majd olajban kisütnöd. Nagyszerű falatokat kapsz így, amit különböző szószokba mártogatva még a gyerekek is imádni fognak. A teljes receptért kattints IDE.

Természetesen semmi sem akadályoz meg abban, hogy idén másfajta, sertésből készült étellel várd az éjfélt.

A malac hája, kövérsége a bőség jelképeForrás: Shutterstock/From My Point Of View

Zöldség a sok zöldhasúért

Sokan úgy tartják, a zöld rétegezett zöldségek, mint a káposzta, a mángold, a spenót, a kelkáposzta vagy épp a sóska a papírpénz jelképeiként anyagi jólétet hozhatnak az új esztendőben, amennyiben persze szilveszterkor fogyasztjuk. Készíthetsz belőle köretet, főzeléket, vagy eheted magában is őket.

Próbáld ki a grillezett kínai kelt vagy káposztát, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz:

 Aki a kicsit becsüli, jól jár

A lencse köztudottan a tipikus szilveszteri és újévi menü része, amit elsősorban főzelékként szoktunk enni. Ám emellett lényegében bármilyen apró szemű étel is tökéletesen megfelel – mint például a rizs, a borsó, a bab -, ha az anyagi jólét a következő év célja.

A lencse köztudottan a tipikus szilveszteri- és újévi menü részeForrás: Shutterstock/Cesarz

Amennyiben a lencse mellett maradnál, a főzeléket és a levest magad mögött hagyva, próbáld ki a camembert sajtos lencsesalátát! A receptet IDE kattintva találod.

Szalag nélkül is jó lesz

Bár Magyarországon a fánk elsősorban a farsangi időszak édessége, mégis sokaknál a szilveszter alapdesszertje is. Kelt tésztaként bőséget, érme alakjával pedig sok pénzt ígér, ha december 31-én és elsején is eszel pár darabot.

A fánk elsősorban a farsangi időszak édessége, mégis sokaknál a szilveszter alapdesszertje isForrás: Shutterstock/Oliver Hoffmann