Márciusban sokszor szeszélyes az időjárás, és előfordulhatnak talajmenti fagyok, ezért a fagyérzékeny növényeket nem érdemes még elültetni. A jó hír, hogy vannak olyan zöldségek, amivel bátran belevághatsz a tavaszi kertészkedésbe: mutatjuk, melyek ezek!

A március beköszöntével már a zsigereinkben érezhetjük a tavaszt. A reggeli fagyokat szép lassan felváltja a napsütés, egyre többet csicseregnek a madarak, napközben már 15 fokos maximumokkal számolhatunk, és búcsút inthetünk a korai sötétedésnek is. Megjelennek a tavaszi virágok, kibújik a földből a nárcisz, a jácint, a krókusz, és mi is egyre szívesebben töltünk időt a szabadban. 

Márciusban amellett, hogy élvezzük a napsütést, az illatos virágokat, és gyönyörködünk az újraéledő természetben, már a kertészkedésbe is bátran belekezdhetünk. Joggal merül fel a kérdés, mégis mit lehet, vagy mit érdemes ilyenkor elültetni. Cikkünkkel ebben nyújtunk segítséget! 

Márciusban már a kertészkedésbe is bátran belekezdhetünkForrás: Shutterstock./Wertinio

Vöröshagyma

A vöröshagyma körülbelül március közepétől ültethető, de naptár helyett érdemes a hőmérőt csekkolni, ugyanis a hagymának legalább 5 °C kell ahhoz, hogy csírázzon. A korai vetés a fagy mellett a gombabetegségek miatt sem ajánlott. A vöröshagymát tehát március közepe-vége felé érdemes elültetni, 2-3 cm mélyen a földbe, egymástól kb 30 cm távolságra, napos helyre.

Miután a földbe dugtuk a hagymákat, nincs más dolgunk, mint türelmesen várni. A vetés után 40-50 nappal érdemes ritkítani a sort, hogy teret adjunk a növekedésnek, és megszabaduljunk a gyenge palántáktól. Ne feledkezz meg a rendszeres locsolásról, hiszen a hagyma különösen szereti a meleget és a sok vizet! Ha mindent jól csinálunk, nyár közepén már el is kezdhetjük betakarítani a legelső hagymáinkat.

Sárgarépa

A répát érdemes homokos talajba ültetni, 3-5 héttel az utolsó tavaszi fagyok előtt. Ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan legyen a kertben friss répa, vess 3 hetente újabb adag magokat a földbe, egészen júliusig. A sárgarépa imádja a napfényt, így a homokos talaj mellett arra is kellő figyelmet kell fordítani, hogy hova ültetjük.

A magokat egymástól 5-10 centiméterre, sorokba vesd, körülbelül fél-egy centiméter mélyen a földbe. A helyigény miatt érdemes a sorok között kb. 30 centiméteres távolságot tartani, és ha úgy ítéljük meg, ritkítani a palántákat, nehogy összenőjenek a répák. Ezután nincs más dolgunk, mint várni: felszedés előtt a szár vastagságából következtethetsz arra, mekkora répák lapulnak a föld alatt.

 Hónapos retek  

A hónapos retek a zöldségek között a tavasz első hírnöke. A magokat bátran együtt vethetjük a sárgarépáéval, mert mire azok kikelnek, a hónapos retket már le is szüreteltük. Mivel a hónapos retek hidegtűrő, 2-3 °C-on már csírázni kezd, 15-20 °C-on pedig pillanatok alatt kikel. Bár hőségre nincs szüksége, a nyirkos talajt és a párát szereti, de ha nincs lehetőséged fólia alatt termeszteni, akkor sincs gond, ugyanis hálás kis zöldség.

A hónapos retek a laza, homokos talajban érzi jól magát. A magokat egymástól 15-20 centiméterre érdemes elvetni, és szükség esetén ritkítani. A retket sok esetben április második felében már fogyaszthatjuk is: érdemes először a nagyobb gumókat felszedni, így a kisebbek több helyhez és tápanyaghoz juthatnak, és szépen híznak.

 Fejessaláta  

A fejessaláta sem tartozik a kényes zöldségek közé. Szereti a tápanyagban gazdag, homokos talajt, és a sok vizet: a legjobb, ha a föld, amibe vetjük, trágyázva van. Akárcsak a hónapos retket, a fejessalátát is célszerű szakaszosan ültetni, március elején már nyugodtan elvethetjük a magokat.

A fejessaláta esetében érdemes a tövek és a sorok között is körülbelül 30 cm-es távolságot tartani, és szükség esetén ritkítani. Mivel a magok nagyon aprók és könnyűek, célszerű szélmentes időben vetni őket. A saláta a szabadföld mellett magaságyásban, balkonládában, vagy cserépben is jól érzi magát, és a legjobb, hogy a magvetéstől számított egy hónap múlva már szedhető.

Petrezselyem

 

A gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem is március végétől vethető. A gyökérpetrezselyem magjai nagyon aprócskák és nehezen csíráznak, ezért fontos, hogy megfelelő távolságra, nedves talajba ültessük, és mindig gondosan locsoljuk. A magokat körülbelül 3-5 cm mélyre, egy sorba érdemes ültetni, egymástól körülbelül 30 cm-es távolságra.

A metélőpetrezselyem is márciustól vethető, szakaszosan egészen júniusig. Ültethetjük a szabadba, cserépbe, magas ágyásba, a lényeg a jó minőségű földkeverék. A petrezselyem kedveli a meleg, világos helyet és a sok vizet, és ha ideális körülményeket biztosítunk neki, 3-4 hét alatt csírázni kezd.