Reboot, reload, franchise vagy adaptáció? - Segítünk eligazodni a filmes szakzsargonban

film sorozat mozi magazin szakzsargon mozifilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezeket a franchise movie-kat várjuk idén a legjobban, végre kijött a Marvel Univerzum legújabb darabja, elkészült a népszerű sorozatkarakter spin-offja, és számíthatunk benne egy vicces cameóra is. A filmeket, sorozatokat sokan szeretik, mondhatjuk, hogy fentieknek mindenki örül, csak valaki magyarázza már el, hogy mit is fog látni. Erre teszünk mi most kísérletet. 

A teljesség iénye nélkül, a leggyakrabban használt angol filmes kifejezésekből készítettünk neked összeállítást.

Univerzum

Gyakran használt kifejezés manapság, ki ne hallott volna a Marvel Univerzumról, vagy a DC Expended Universe-ről? Tény, hogy a kettő között nagyságban óriási a különbség, és az is igaz, hogy a DC-sek és a Marvel-fanok időnként szemben állnak egymással, ami a képregényeket illeti, ám az egyszeri filmimádóknak szinte mindegy, hogy a Bosszúállók történeteit vagy az Igazság ligáját nézi, netán az X-Men világában merül el, a lényeg, hogy élvezhető legyen.

Marvel Univerzum Fotó / Marvel

Univerzum az, amikor az egyik filmes karakter világában játszódik a másik története is, azaz ugyanabban a világban élnek mindannyian, s mindegyiküknek saját történetei vannak. Ugyanakkor az önálló sztorikkal jelentkező Vasember megjelenik a Bosszúállók között, hogy Amerika kapitánnyal karöltve, Hulk segítségével, Loki csínytevései ellenére, Thor erejét, Pókember hálóit és a többi Marvel-karakter skilljeit felhasználva és igénybe véve mentse meg a világot a pusztulástól. De ugyanez igaz a DC hőseire is, önálló, azonos univerzumban játszódó történeteik mellett simán megtörténik, hogy Superman és Batman minden egymás iránti utálatuk ellenére összefog, hogy Wonder Womannal, Aquamannel és a többiekkel együtt megmentse Loist, akarom mondani az emberiséget.

Tehát azonos világ, különböző karakterek különböző filmekben szerepelnek, de az univerzum hősei bármikor össze is hozhatóak, mert történeteik itt-ott nagyon is kapcsolódnak egymáshoz.

Crossover

Csak azért, hogy ne legyen félreértés: a különbség a fentiek és a crossover között az, hogy míg pl. Amerika kapitány és Vasember egy univerzum hősei, és ennek okán találkoznak egy harmadik filmben, addig a crossoverekben két teljesen különböző világ, film szereplőit hozzák össze egy moziban.

Spin-off

Adott egy film vagy sorozat, melynek főhősei mellett ott vannak a mellékkarakterek is, melyek közül van, amelyik szimpatikusabb és nagyobb népszerűségre tesz szert, egész kis rajongótábora alakul ki. Ez már okot is adhat arra, hogy saját sorozatot vagy filmet kapjon.

Ilyen a Shrek után önálló animációs filmet kapott Csizmás kandúr, vagy anno a Jóbarátokból Joey, akinek saját sorozata lett, de A múmia visszatér Skorpiókirálya, a Supermanben megismert Supergirl, a Mandalóriban népszerűségre szert tett Boba Fett is. Sőt, az Agymenők Sheldonjának gyerekkaraktere, Az Ifjú Sheldon is.

Shrek után önálló animációs filmet kapott Csizmás kandúr Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Pacific Data Images / DreamWorks/Pacific Data Images / Dreamworks

Franchise

Nagyon egyszerűen a mozifilm-sorozatokat jelenti, mint pl. a Halálos iramban, az Indiana Jones, a Drágán add az életed, a Mission impossible, a Terminátor és társai. Ha azt mondják, valamelyik franchise-nak megjelenik egy újabb része, akkor kb. tudod, hogy mire számíts, jó esetben. Sajnos vannak rosszabb esetek is, pl. Bruce Willis zsarusorozatának utóbbi részei messze nem hozták az elsők minőségét.

Bruce Willis a Drágán add az életed c. filmben Forrás: AFP

Adaptáció

Adott egy képregény, mint amilyen a Marvel vagy a DC remekművei, vagy egy népmese, mint a Hófehérke és a hét törpe, könyv, színdarab, játék, videójáték stb., amit más formában valósítanak meg. Film lesz belőlük, vagy sorozat, lásd Wonder Woman, Hófehér és a vadász, A nyomorultak - Victor Hugo regényéből először színdarab, musical, majd a musicalből film is készült, de animációs film formájában is megnézheted, Barbie-mesék, vagy éppen az Assassin's Creed.

Wonder Woman film Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Atlas entertainment / Cruel & Unsual films / DC Entertainment / Warner Bros/Atlas Entertainment / Cruel & Un

Remake

Gyakorlatilag egy meglévő film vagy sorozat újrafelvétele, "újracsinálása". Nem minden remake lesz remek, de ez is divat mostanában. Többféleképpen is újra lehet forgatni egy filmet, az egyik módja, hogy a modern igényekre átírt forgatókönyvet valósítják meg, másképp, mint azt a korábbi filmkészítők tették. Lehet úgy is újraforgatni valamit, hogy egy az egyben, jelenetről jelenetre, csak modern technikával készítik el a filmet, és azt is szokták remake-nek hívni, ha sorozatot forgatnak le filmként.

A rajongók tetszését ezek az újraforgatott filmek ritkábban nyerik el, de vannak azért jó példák is a remake kategóriájára. Nem az Emlékmás az...

Az emlékmás Forrás: InterCom

Cameo

Az a vicces helyzet, amikor egy híresség, ismert ember megjelenik egy filmben, egy rövidke kis jelenet kedvéért. Ilyen volt életében Stan Lee, aki minden, értsd az összes Marvel-filmben és sorozatban feltűnt, ha csak egy kávézó öregemberként, aki odaszól valamit vagy integet kettőt, akkor úgy. Vicces, a rajongók szeretik és keresik is a filmekben az ilyen cameókat.

Rengeteg filmes szakkifejezés van még, melyekről terjedelmi okok miatt most nem írtunk, de bízunk benne, hogy talán a leggyakoribbakat sikerült egy kicsit érthetőbbé tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.