A hajhullást nem csak betegségek okozhatják - Íme a hét leggyakoribb ok

Forrás: Shutterstock -
hajhullás hajápolás tippek-tanácsok magazin
A hajhullás egy teljesen természetes dolog – egy bizonyos fokig. Azt a bizonyos fokot átlépve azonban már kóros hajhullásról kell beszélnünk, amely meglehet, hogy komoly betegséget jelez. Mik lehetnek a hajhullás okai és mit tehetünk egyáltalán ellene?

Senki ne essen pánikba, a hajhullást ugyanis nem csupán betegségek okozhatják. Tavasszal például mindenkinek jobban hullik a haja, mint az év többi részében és a szülés utáni időszakban is drasztikusan megritkulhat a friss anyukák hajkoronája. Ezeken felül hajhullást okozhat a túl szoros hajviselet és a nem kellően hidratált fejbőr is, sőt még rengeteg dolog befolyásolhatja, hogy milyen mértékben hullik a hajunk.

Ezek a hajhullás leggyakoribb okai

Genetika

Az androgenetikus alopecia, vagyis az öröklődő hajhullás a hajvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez tehető felelőssé a férfiaknál a „mikiegeres" vagy „papos" kopaszodásáért, de sok esetben a nők haját is érinti, igaz utóbbi esetben nem foltokban jelentkezik, hanem az egész hajzat ritkul meg jelentősen.

A hajhullás egy teljesen természetes dolog – egy bizonyos fokig Forrás: Shutterstock

Hormonális változások

A hormonális változások, például a terhesség, a szülés, a menopauza és a pajzsmirigy betegségei is hajhullást okozhatnak. Ez inkább a gyengébbik nemet érinti, bár az utóbbi probléma férfiaknál is előfordulhat.

Gyógyszerek, orvosi kezelések

Bizonyos gyógyszerek, kezelések szintén okozhatnak hajhullást, hajritkulást vagy akár kopaszságot is. Az egyik legismertebb ezek közül a kemoterápia, de egyes vérnyomáscsökkentők is felelőssé tehetőek, ha túlságosan hullik a hajunk.

Stressz

Igen, a stressz bizony a hajunknak sem használ! Az intenzív, negatív stressz szintén hajhullást okozhat, mivel befolyásolja a test hormonháztartását, ezen keresztül pedig a hajkoronánk állapotát is.

Betegségek

Az autoimmun betegségek, például a lupus vagy az alopecia areatade, sőt a gluténérzékenység is okozhatnak hajhullást.

Túl szoros hajviselet

Copf, fonat vagy konty – teljesen mindegy, hogy melyik, ha túl szoros, az bizony hajhulláshoz vezethet, mivel az állandó, erős húzóhatás gyengíti a hajhagymákat és drasztikusan lecsökkenti a hajszálak élettartamát.

Öregedő fejbőr

A fejbőrünk éppen úgy öregszik, mint a bőr a test más területein, ennek következtében pedig a fejbőr vékonyabbá és szárazabbá válik. A dehidratált fejbőr a hajhagymákat sem tudja megfelelően táplálni, így a hajhullás is intenzívebben jelentkezhet.

Mit tehetünk a hajhullás ellen?

A hajhullás természetes folyamat! A legtöbb embernek átlagosan naponta akár 50-100 szál haja is kihullhat, ám

ha úgy érezzük, hogy a hajvesztés drasztikus mértékben erősödik, érdemes orvoshoz fordulni, hogy a komoly egészségügyi okokat ki lehessen zárni.

Otthon pedig az alábbi dolgokra érdemes figyelni, hogy minimalizáljuk a hajhullást.

Táplálkozzunk egészségesen!

Az egészséges étrend segíthet megőrizni a hajunkat is. Próbáljunk úgy étkezni, hogy minden nap megfelelő mennyiségű fehérjét, C-vitamint, B-vitamint, vasat és omega-3 zsírsavat vigyünk be a szervezetünkbe.

Az egészséges étrend segíthet megőrizni a hajunkat is Forrás: Getty Images/iStockphoto/RossHelen/Rosshelen

Kezeljük a stresszt!

Stresszmentesen élni manapság szinte képtelenség, így felesleges is lenne azt tanácsolnunk, hogy éljünk stresszmentesen. Azt azonban szívből ajánljuk, hogy tanuljuk meg hatékonyan kezelni a mindennapi stresszt, ez ugyanis nem csupán a hajunknak tesz jót, de az egész életünkre pozitív hatással lehet. Próbáljuk ki a meditációt, a jógát, de a sportolás és a különféle hobbitevékenységek is eredményesek lehetnek a belső feszültség enyhítésében.

Szedjünk táplálékkiegészítőket!

Nehéz mindig minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget biztosítani a szervezetünknek, így ha azt érezzük, hogy valamiből túl keveset fogyasztunk, pótoljuk nyugodtan táplálékkiegészítőkkel.

Ápoljuk okosan a hajunkat!

A helytelen hajápolás, például a gyakori, forrólevegős-hajszárítás, a mindennapos hajvasalás, a túlzott hajmosás, a kemikáliák használata, a feszes fajviseletek mind-mind hajhullást okozhatnak. Fontos, hogy szakszerűen ápoljuk a tincseinket és minél inkább kerüljük azokat a dolgokat, amelyek károsíthatják a hajunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.