A gyomor problémáinak lelki okai - avagy ha fejben jól vagy, testileg is jól leszel

Reflux
Forrás: AFP -
tünet gyomor probléma lélek fájdalom
Ha fájdalmat érzel a hasadban, emésztési problémáid vannak, vagy állandó hányingert tapasztalsz, és hiába jársz orvosi vizsgálatokra, nem derül ki a pontos ok, talán nem is gondolnál arra, hogy a gyomorbántalmaid mögött a lelked üzen valamit.

Túl sok teher

A stressz szorosan kapcsolódik a gyomrod állapotához. Azon kívül, hogy rendszertelen és helytelen táplálkozással, valamint az egészségtelen életmóddal együtt jár, hiszen akin túl sok a nyomás, az gyakorta nem figyel kellően a helyes táplálkozásra.

A folyamatos stressz a reflux tüneteit súlyosbíthatja Forrás: AFP

A folyamatos stressz a reflux tüneteit, gyomorégést, székrekedést vagy hasmenést erősítheti vagy súlyosbíthatja. Fontos, hogy figyelj az étkezésre és rendszeresen sportolj, de tudatosan kell kezelni a stresszes hétköznapokat vagy helyzeteket is. Itt találhatsz néhány hasznos tippet a stressz kezelésére.

Szorongás

Biztosan emlékszel arra, amikor gyermekként a gyomrodban görcsöket éreztél az iskolai tanórák vagy a sok dolgozat miatt. A gyomorfájdalom, puffadás és más emésztési problémák nemcsak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél is megjelenhetnek, gyakran szorongás következtében. Ez lehet ismeretlen helyzetektől való félelem, munkahelyi változások vagy a feladatok miatt fellépő bizonytalanság. Ilyenkor érdemes beszélni valakivel, akit szeretsz, vagy szakemberrel, hogy megértsd a szorongásod hátterét, és magabiztosan tudj szembenézni az előtted álló akadályokkal.

Izgalom, idegesség

Ha nehezebb vizsga előtt állsz, vagy előadást kell tartanod több ember előtt, esetleg hosszabb repülőútra készülsz, izgulsz? Az idegesség miatt állandóan WC-re kell menned, hogy minden rendben menjen? Ezek az panaszok általában néhány óra alatt elmúlnak, de nagyon kellemetlenek lehetnek. Mielőtt újra a gyógyszeres szekrényhez nyúlnál, érdemes mélyen a lelkedbe nézned: nem lehet, hogy az önbizalmaddal van a gond? Az ismeretlen helyzetek miatti félelem gyakran abból eredhet, hogy nem bízol eléggé saját képességeidben, hogy elhidd, meg tudod csinálni, amit elterveztél.

Az ismeretlen helyzetek miatti félelem gyakran abból eredhet, hogy nem bízol eléggé saját képességeidben Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem

Persze nem kijelenthető, hogy ilyen egyszerű lenne az egész, mert minden ember esete más és más, de az viszont tény, hogy a testünk és a lelkünk működése szorosan összefügg, így ha az egyikkel gond van, azt a másik is jelezni fogja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.