„Ki vagy szolgáltatva az Istenek irgalmának” - megszólalt a Titan merülőhajó egy korábbi utasa

Forrás: OceanGate -
Titanic mentőexpedíció merülőhajó titan
A Titanic roncsaihoz indított turistaexpedícióban eltűnt Titan merülőhajó egy korábbi utasa szólalt meg. Elmondta, hogy szerinte mit élhetnek át, akik a tengeralattjárón tartózkodnak.

Még akkor is, ha megtalálják, nem lesz könnyű felszínre hozni a Titant, állítják a szakemberek.

Három, az Egyesült Államok légierejének C-17-es repülőgépe szállt le St. John's-ban kedden este 19:30-kor. A gépeket több szállító teherautó fogadta. Miután a berendezést kirakodták, 370 tengeri mérföldre délkeletre küldik a Titanic roncsaihoz.

A Titan mini-búvárhajó egy víz alatti teszten Forrás: OceanGate

Jamie Frederick százados, az 1. parti őrség reagálási osztályának munkatársa azt mondta az újságíróknak, hogy a Titannak, mely egy hétméteres hajó, amely a Titanicra merülés közben tűnt el, nincs nyoma.

"Az első jelentés alapján tudjuk, hogy körülbelül 40 óra belélegezhető levegő maradt" - mondta Frederick újságíróknak.

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy jelenleg nincs olyan berendezés a helyszínen, amely vissza tudná hozni a legénységet, ha élve találnak rájuk. Fredericket megkérdezték, hisz-e abban, hogy időben megérkezik a segítség.

"Nem tudom a választ erre a kérdésre" – válaszolta. – "Azt mondom, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a mentés érdekében."

Az amerikai parti őrség később nyilatkozatában közölte, hogy "egységes parancsnokságot" állított fel a kanadai parti őrséggel és az OceanGate utazási társasággal.

"Ez egy összetett keresési erőfeszítés, amelyhez több olyan ügynökségre van szükség, amely a témában jártas szakértelemmel és speciális felszereléssel rendelkezik, amelyeket az egységes parancsnokság révén szereztünk meg" - mondta Jamie Frederick százados, az amerikai Parti Őrségtől.

Az OceanGate vezeti a víz alatti mentőakciót, mely a múltban számos sikeres küldetést hajtott végre. Ennek oka, hogy a cég vezérigazgatója, Stockton Rush egyike annak az öt embernek, aki eltűnt az óceánban.

A Kanadai Királyi Haditengerészetnek úton van a HMCS Glace Bay-je, amely egy hatszemélyes, mobil hiperbar rekompressziós kamrával van felszerelve. Azonban ez várhatóan csak csütörtök délben érkezik meg.

A kanadai parti őrség CCGS John Cabotot is küld, és két másik parti őrhajó van St. John's-ban, melyek készen állnak, hogy minden felszerelést felrakodjanak a hajókra, amelyre a csapatnak szüksége lehet.

A Titanic több mint 3800 méterrel az óceán felszíne alatt található, ahol a nyomás óriási, a fény pedig nem létezik. Az OceanGate korábban a CBC News-nak azt mondta, kevés olyan embereket is szállító hajó van a bolygón, amely ilyen mélységet tud elérni.

Egy kis hajót is keresnek nagy területen. A Titán hét méter hosszú és alig három méter magas. A kutatás által eddig lefedett terület több mint kétszerese a Prince Edward-szigetének.

"Ez egy összetett keresés, és több okból is az" - mondta Frederick. "Logisztikai szempontból nehéz eszközöket hozni. Időbe telik. Koordinációt igényel."

Egy korábbi utas is megszólalt az ügyben. Colin Taylor mindenkinél jól tudja, min megy keresztül a legénység, miután fiával tavaly nyáron egy Titán-expedíción vett részt.

"Rémálmaim lesznek ettől, ebben biztos vagyok. Nem bátortalan kezdőknek való, és kicsit sem kockázatmentes" - mondta el a turistaexpedícióról a férfi, aki fiával sikeres expedíción volt a Titanicon, de elmondása szerint többször is megfordult a fejében, hogy minden másképp is alakulhatott volna.

Taylor azt is elmondta, hogy a merülőeszközök körülbelül 2 és fél órát merülnek, mielőtt négy-öt órát töltenek a Titanicon. A Titanic mélységében nagyon kevés - ha egyáltalán van - kommunikácis lehetőség van a felszínnel.

"A kommunikáció szinte nulla, és nem igazán tudják, hol vagy a fenéken. A felszínről és a mélyben is nagyon-nagyon nehéz meghatározni, hogy hol van a tengeralattjáró. Így aztán tényleg nem tudod, hol vagy" - mondta a CBC Newsnak.

"Ki vagy szolgáltatva az istenek irgalmának" - tette hozzá a férfi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.