Te is rosszul érzed magad a taxiban? - Orvosok magyarázzák el, miért van ez

hányinger taxi autó mozgás belső fül
Talán te is tapasztaltad már, hogy valamilyen oknál fogva, ha nem te vezetsz, csupán utasként ülsz egy rokonod, barátod kocsijában vagy taxival utazol A-ból B-be, émelyegni, esetleg szédülni kezdesz. Mit tehetsz, hogy leküzdd a rosszullétet? Mutatjuk. 

A Huffington Post által megkérdezett orvosok szerint több tényező is közrejátszhat abban, ha utasként rosszul vagy más autójában.

Fül és szem mást érzékel

Dr. Laura Purdy háziorvos szerint a mozgó járműben való rosszullét akkor fordul elő, ha az, amit a szem lát, nem egyezik meg azzal, amit a belső fül érzékel. De hogyan magyarázza ez, hogy az émelygés csak a taxikban jelentkezik, többnyire akkor, ha egyedül utazunk?

Forrás: Shutterstock/2Shrimps

„Ha te vezetsz, vagy barátokkal utazol, a fókusz elsősorban az előtted álló úton van, a belső fül a receptorain keresztül érzékeli a mozgást" – mondta Purdy. „Amikor azonban egyedül a vagy mondjuk egy taxikban, a tekinteted máshová fókuszálhat, például olvasol vagy egy álló tárgyakat nézel, miközben a belsőfül a receptorokon keresztül érzékeli a mozgást – mindkét eset hányingerhez, szédüléshez és izzadáshoz vezet."

Ráadásul utasként máris hátrányban van. „Az autó sofőrje kisebb valószínűséggel tapasztal mozgási betegséget, mint az utasok" - mondta Dr. Sarah Robbins, gasztroenterológus, bélegészségügyi szakértő. „Ez azért lehet, mert a vezető agya különböző motoros készségeket használ az autó irányításához, és képes előre jelezni a mozgást, csökkentve az érzékelési eltérést" - tette hozzá az orvos.

A fentieken túl vannak emberek, akik hajlamosabbak az utazási betegségre, ilyenek a nők, a várandós nők, a gyerekek és a migrénnel küzdők.

További okok lehetnek:

  • a hátsó ülésen ülsz
  • a sofőr vezetési stílusa hagy maga után kívánnivalót
  • szorongsz

Hogyan küzdd le az émelygést

Noha néhány tényezőre nincs befolyásunk, az alábbi tanácsok enyhíthetik a kellemetlenségeket.

  • Az émelygés forrásának ismerete és annak kezelése
  • Kérd meg a sofőrt, hogy nyisson ablakot
  • Kérdezd meg, hogy ülhetsz-e az első ülésre
  • Ne nézegesd a telefonodat, főleg ne olvasgasd az üzeneteidet
  • Nézz ki az ablakon, és a horizontra, vagy távoli pontokra koncentrálj
  • Lassan és mélyen lélegezz, hogy megnyugtasd az idegrendszeredet és enyhítsd az egyensúlyhiány érzését
  • Vond el a figyelmedet beszélgetéssel vagy zenehallgatással

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.