4 házi praktika napégésre - Te kipróbálnád őket? Szavazz!

Forrás: Shutterstock -
uborka banánhéj fényvédelem méz napégés
Tiktokerek állítják, hogy számos olyan élelmiszer lapulhat a hűtőnkben, amelyek felhasználhatóak akkor, ha leégtünk, piros és hámlik, vagy irritált a bőrünk. Persze mindenki másra esküszik, közöttük olyanok is vannak, amelyek jótékony hatását az orvosok is megerősítik. A Huffington Post a legfelkapottabb módszerekből szedett össze néhányat. 

Banánhéj

Több mint 4,5 millióan nézték meg a TikTokon @tabu.kina vidóját, amelyben leégett bőrét banánhéjjal kezeli. Azt állítja, nem maga találta ki, ő is egy videóban látta, kipróbálta és működött.

A jelenség mögött az állhat hogy banánhéjban található fehérjék gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén meggyógyíthatják a bőrt, hasonlóképpen, mint az aloe vera géles leve és levele.

Ha kísérletező kedvű vagy, ne dobd ki a banán héját Forrás: Thinkstock

Zöld tea és tej

Egy másik tiktoker, a 24 éves Julia Frank zöld teát és tejet tett a fürdővizébe, miután leégett.

„Iszonyatos volt a bőröm kajakozás után, de a fürdő után sikerült enyhítenem az égési sérüléseket és ellazultam" - mesélte a módszeréről.

Méz

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i a Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai igazgatója bőrgyógyászati kutatások alapján azt álltja, ha 10-15 percre bekenjük mézzel a tiszta bőrünket, az természetes gyógymódként használható a vágások, pattanások és bőrirritáció ellen. Így hasznos lehet a leégés okozta gyulladások gyógyításában is.

A Nazarbajev Egyetem Orvostudományi Karának 2016-os tanulmánya szerint a méz hatással van a bőr immunrendszerére, elősegíti a szövetek helyreállítását és csökkenti a krónikus gyulladást.

"A méz számos antioxidáns összetevőt tartalmaz, amelyek megnyugtatják a bőrt, így hasznos az enyhe égési sérülések kezelésére" - nyilatkozta.

Nem csak megfázáskor hasznos a méz Forrás: Shutterstock

Uborka


Az uborka nagy klasszikus, legyen szó házi praktikáról vagy kozmetikai termékekről.

Az uborka bőrnyugtató hatását az orvosok is megerősítik Forrás: Shutterstock

"Az uborkának nagy a víztartalma, ezért gyakran használják hűsítő szemmaszkként" - mondta el Zeichner. Ha hideg uborkaszeleteket teszünk az égett bőrünkre, tette hozzá, és 10-15 percig rajta hagyjuk, azt is nyugtatja és hűsíti, sőt ,vitaminokkal is elláthatja a sérült felületet.

Ha vannak is naturális és kémiai szerek a kezünkben ahhoz, hogy a napégést enyhítsük, ez csak a legutolsó legyen a megoldások sorában. A tünetek enyhítése helyett, inkább arra vigyázzunk, hogy lehetőleg soha ne égjünk le. A tudatos bőrápolók már évekkel ezelőtt hangsúlyozták, hogy nem elég csupán a strandon vagy nyaraláskor védeni a bőrünket a nap sugaraitól. Mára azonban már a csapból is az UV elleni védelem folyik. Ha nem tudod, milyen fényvédőt válassz, kattints ide. Az újgenerációs fényvédőkről, amelyek már köszönő viszonyban sincsenek a régi naptejekkel pedig itt írtunk.

Te kipróbálnád ezeket a praktikákat?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.