Sosem késő boldognak lenni: 5 lépés, hogy azt az életet éld, amire vágysz

Forrás: Shutterstock -
boldogság élet önmegvalósítás akcióterv álommunka
Álmodozni könnyű, ahhoz viszont már kell kurázsi, hogy tegyünk is azért, hogy megvalósuljanak az álmaink. A legtöbbször azonban már ott elbukik a dolog, hogy mi magunk sem tudjuk, mi tenne minket boldoggá.

1. Fogalmazd meg, hogy milyen életre vágysz igazán

Nagyon sok ember nem tudja megfogalmazni, hogy valójában milyen életre vágyik, mi az, ami igazán boldoggá tenné. Beleszürkültünk a hétköznapokba és nehéz elképzelni, hogy lehet másképp is élni. Ilyenkor első lépésként érdemes a gyermeki éned felé fordulni, mire vágytál fiatalon, mivel akartál foglalkozni, milyen életet akartál élni? Megvan még benned az a gyermeki kíváncsiság és játékosság? A másik kérdés, amit még feltehetsz magadnak, hogy ha holnap újra kezdhetnéd az életedet, és bármit megtehetnél, amit csak szeretnél, akkor mivel foglalkoznál? Ha őszintén válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor kirajzolódik, hogy mire vágysz igazán.

Forrás: Shutterstock

2. Vállalj felelősséget a saját életedért

Sokan panaszkodnak a főnökükre, párjukra, szomszédokra, a politikai rendszerre, a társadalomra, közben pedig elfelejtik: nem volna szabad , hogy a boldogságuk egy másik embertől függjön. Ha valahol nem érzed jól magad, de nem tudsz a körülményeken változtatni, akkor még mindig dönthetsz úgy, hogy magadat változtatod meg, vagy keresel egy új munkahelyet, egy új lakást, egy új társat. Fontos, hogy jól ismerd önmagad, tudd, hogy mik a mozgatórugóid, és mi az oka annak, hogy nem mersz lépni. Ne hagyd, hogy a félelmeid visszatartsanak! A fejlődés esélye épp abban van meg leginkább, amitől a leginkább félünk.

3. Kísérletezz, próbálj ki minél több mindent

Érdemes több oldalról is megközelíteni a témát és elgondolkozni több verzión: Mi lenne, ha az életed ugyanúgy folytatódna tovább, mint eddig? Mi történne, ha holnap kiderülne, hogy nincs többé szükség a munkádra és új szakmát kellene találnod? Mit tennél akkor, ha nem számítana a pénz, és azt tehetnéd, amihez csak kedved van? Ha tudod a választ, érdemes pár embert megkérdezned, akik már azt az életet élik, amire te még csak vágysz. Érdemes azon is elgondolkoznod, hogy ez valójában a te álmod-e, vagy inkább a szüleidé, barátoké, esetleg a gyermeki énedé. Próbálj ki minél több mindent, tanulj, tapasztalj, kísérletezz! Mi minden változna, ha azt az életet élhetnéd, amire vágysz? És mi akadályoz meg benne, hogy ezt megvalósítsd?

Forrás: Shutterstock

4. Jegyezd meg, hogy sosem késő

Sokan ott követik el a hibát, hogy nem változtatnak az életünkön, mert azt gondolják, hogy már túl késő. A tapasztatok azonban azt igazolják, hogy sosem késő tanulni, új kihívásokba vágni a fejszénket, vagy egy új szakmát választani. Nem egy példa van arra, hogy valaki 40 felett találta meg a hivatását, vagy lett híres és gazdag. Vannak későn érő típusú emberek, akiknek egyszerűen több idő kell, hogy megtalálják az életük valódi célját, ez azonban senkit ne tántorítson el a változtatástól!

5. Ha megvan a cél, jöhet az akcióterv

Azt mondják, hogy nem elég megfogalmazni és kimondani valamit, azt le is kell írni és akkor valóra válik. Írd le pontosan, hogy hogy fog kinézni az álomotthonod, az álomautód, milyen az ideális partner és munkahely. Ne engedd, hogy az álmaid pusztán passzív ötletként létezzenek: ha mindez megvan, jöhet az akcióterv. Kis lépésekben haladj, a nagyobb célokat oszd fel részcélokra, melyek megvalósíthatóak, így menetelj szépen előre. Ha valami nem sikerül, azt ne kudarcnak fogd fel, hanem tanulási folyamatnak, a sikert pedig minden egyes alkalommal ünnepeld meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.