Hashimoto-gyulladás: amit nem vesznek elég komolyan, pedig kéne!

Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot -
hashimoto divatbetegség gyulladás pajzsmirigy alulműködés
Manapság egyre többet lehet hallani a Hashimoto-kórról, ám sokan divatbetegségként gondolnak rá, pedig annál sokkal komolyabb kórról beszélünk. A Hashimoto-gyulladást ugyanis nagyon nehéz megelőzni, sőt a megfelelő kezelés nélkül akár a pajzsmirigy pusztulását is okozhatja. Cikkünkben dr. Szabó Péter endokrinológus segít elmagyarázni a kór jellemzőit, és kezelési javaslatait!

Ezt az autoimmun betegséget elsőként 1912-ben jegyezte le egy japán sebész, Hashimoto Hakaru, akiről a kórkép a nevét is kapta.

A Hashimoto-betegséget az immunrendszer nem megfelelő működése okozza, amely a pajzsmirigy gyulladásához és így annak hibás működéséhez vezet, súlyosabb esetben pedig a szerv teljes pusztulását is eredményezheti.

A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy teljes pusztulását is okozhatja Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

A pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb hormonbetegség jelenleg Magyarországon, a teljes lakosság körülbelül 10 százalékát érinti, de ennek nagyjából csak a fele kerül ténylegesen diagnosztizálásra. Nőknél akár 8-szor gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Maga a Hashimoto-betegség, amiből idővel kialakulhat a pajzsmirigy-alulműködés pedig még gyakoribb, az emberek 20 százalékát érintheti – mondta dr. Szabó Péter endokrinológus, aki azt is hozzátette, hogy a Hashimoto ugyan jóval gyakoribb a nőknél, a férfiaknál azonban sokkal súlyosabb lefolyású.

A Hashimoto kialakulásának okai, felismerése és kezelése

A betegség során - beszélt a részletekről az RMC Clinics endokrinológusa - a szervezet immunrendszere a pajzsmirigyet idegen szövetként kezeli, vagyis megtámadja. Ez vezet a pajzsmirigy sejtjeinek gyulladásához, károsodásához, később pedig a pusztulásához.

Arra, hogy pontosan mi váltja ki a Hashimoto-betegséget, és miért gyakoribb a nőknél, az orvostudomány még nem tud egyértelmű választ adni.

Kialakulásában genetikai adottságok, környezeti ártalmak – például dohányzás, szmog, radioaktivitás – és más kockázati tényezők, mint a nem megfelelő jódbevitel, az immunrendszert befolyásoló vírusfertőzések - egyaránt szerepet játszanak, ugyanakkor a betegségre való hajlam örökölhető is. A Hashimoto gyakran jár együtt glutén- és laktózérzékenységgel vagy Crohn-betegséggel is.

Az esetek körülbelül felében alakul ki pajzsmirigy-alulműködés – ritkán túlműködés -, amelynek tünetei között találjuk többek között a testsúlynövekedést, a fogyási nehézségeket, a fáradtságot, a levertséget, a túlzott mértékű izzadást, a vizesedést, a bőrszárazságot, a szapora szívverést, az alvászavarokat, vagy a hajhullást. A Hashimotonak, vagyis az idült, krónikus pajzsmirigygyulladásnak nincsenek specifikus tünetei, érzékelhető panaszokat a pajzsmirigyre gyakorolt hatása okoz.

A betegséget rendkívül fontos időben felismerni, mivel személyre szabott kezeléssel nagy eséllyel elkerülhetők vagy csökkenthetők a súlyos pajzsmirigyproblémák. Diagnosztizálása elsősorban külső pajzsmirigy vizsgálatból és vérvizsgálatból áll, amely során a pajzsmirigy működését szabályozó (T3, T4) és stimuláló (TSH) hormonok szintjét és az antitestek (TPO) jelentlétét ellenőrzik. Hashimoto-betegségre az alacsony T3, T4 és a magas TSH szint, valamint a vérből egyértelműen kimutatható TPO antitestek jelenléte utal.

Bár a Hashimoto-betegség egy gyógyíthatatlan immunfolyamat, kezeléssel csökkenhető a pajzsmirigyre gyakorolt káros hatása. Amennyiben a legkisebb gyanúja fennáll, vagy a családban van már diagnosztizált Hashimotós beteg, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat" – mondta az orvos.

Kezelésének mindenképpen része az életmódváltás, ami kiterjed az étkezésre, a testmozgásra és a szervezetet ért káros hatások csökkentésére.

Ezek célja a megfelelő hormonszint fenntartása. Amennyiben igazolhatóan ételintolerancia is fennáll, az ahhoz tartozó – ajánlottan dietetikus által összeállított – diéta betartásával is csökkenthető a Hashimoto-betegség fellángolása. Amennyiben a gyulladás következtében már kialakult pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, úgy annak gyógyszeres, műtéti vagy izotópos kezelésére is szükség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.