Nem bolondult meg az, akinek megjelenik halott szerette - A gyászhallucináció gyakoribb mint gondolnád

Forrás: Shutterstock -
agy gyász öngyilkosság hallucináció pszichiáter
A tudományos kutatások már többször bizonyították, hogy a gyász milyen rossz hatással van az egészségi állapotunkra: nem csupán pszichés problémákat, de fizikai tüneteket is okozhat. A brit dr. Max Pemberton most az agy gyászkezelési reakciójáról beszél, valamint arról, hogy egyáltalán nem őrült meg az, aki elveszített szerettei "szellemét" látja, ez éppen a szeretet bizonyítéka.

"Az agy egy rendkívüli szerv. A világegyetem legösszetettebb dolga" - vélekedik dr. Max Pemberton, pszichiáter, aki úgy véli éppen ezért teljesen elképzelhető, hogy a gyász ideje alatt "viszontlátjuk" az elhunyt szerettünket.

Fontos, hogy megéljük a gyászt

Már születésünk pillanatában halálra vagyunk ítélve. Tudjuk ezt mindannyian, mégis egy szeretett személy halála talán a legsúlyosabb veszteségélményünk. A modern tudomány is nagy figyelmet szentel a haldoklásnak, halálnak és gyásznak, külön tudományág, a tanatológia foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. A többi között ennek köszönhető, hogy ma már jól ismerjük a gyász folyamatát. Bármilyen furcsán hangzik is, pszichológiai szempontból a gyász egy természetes érzelmi reakció, egy olyan folyamat, ami alapvetően ugyanúgy zajlik le mindenkinél. A gyász folyamatásról ebben a cikkünkben olvashatsz.

"Lenyűgözve olvastam egy nő beszámolóját, amiben arról ír, néhai nővére szellemét látta az ágyán ülni. A történetéhez további olvasók is kapcsolódtak, akik hasonlót tapasztaltak" - mesélte a Daily Mailnek a szakember. "Én magam is sok olyan pácienssel beszéltem az évek során, akik láttak, hallottak vagy éreztek embereket a haláluk után" - folytatta.

A gyászhallucináció teljesen természetes jelenség. Forrás: Shutterstock

Dr. Pemberton ezt a jelenséget gyászhallucinációnak nevezi, ami gyakoribb, mint gondolnánk, éppen csak nagyon kevesen beszélnek róla, ugyanis félnek attól, hogy őrültnek nézik őket. "A pácienseim is gyakran ezt kérdezik, de megnyugtatom őket, hogy ez teljesen normális jelenség" - mondja. Hozzátette, vannak, akik csak egy pillanatra látják elvesztett szerettüket, mások csupán a jelenlétét érzékelik, de vannak, akik "beszélgetnek" is vele.

A tanulmányok szerint a házastársukat elvesztő emberek 30-50 százaléka átél legalább egy hallucinációs epizódot. Japánban végzett kutatások pedig azt mutatták ki, hogy 90 százalékuk tapasztal ilyet. A jelenség nagyobb valószínűséggel fordul elő hirtelen vagy traumatikus halál, öngyilkosság vagy egy gyermek elvesztése után.

"Vannak, akik spirituális magyarázatot keresnek a jelenség mögött, de ez valójában csupán az agy működéséből ered" - szögezte le az orvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.