Ha ezt a gyümölcsöt eszed, tovább élhetsz: számos jótékony hatása van és még finom is

Forrás: Shutterstock -
eper vérnyomás gyulladás antioxidáns gyümölcs
Az epret szinte mindenki szereti, ám azon kívül, hogy isteni íze van, van még néhány ok, hogy minél többet fogyasszunk belőle. Cikkünkből kiderül, melyek azok. 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcsről, az eperről kiderült, hogy csökkenti a vérnyomást, így segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulást is.

Egy közelmúltban végzett kutatás során - amit a The Sun ismertet - harmincöt egészséges, 66 és 78 év közötti férfit vizsgáltak. Egyik részük napi 26 gramm szárított eperport, a többiek pedig epret nem tartalamzó "placebót" kaptak. Nyolc hét elteltével a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy akik epret ettek, azoknak - sok egyéb pozitívum mellett -, 3,6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomásuk.

Kiváló vérnyomáscsökkentőnek bizonyult az eper. Forrás: Shutterstock

Az eper antioxidáns-tartalma alapján a zöldségek és gyümölcsök között előkelő helyen áll. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szervezetben lévő káros, többek között az öregedésért és például a daganatos betegségekért is felelős szabadgyökök száma.

Tudni lehet azt is, hogy az eper remek C-vitamin-forrás, ami antioxidáns, így a gyulladás csökkentésével megvédheti az agyunkat a demenciától.

Tudtad?

Lehet, hogy azt gondolnád, hogy az narancsnak van a legmagasabb C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül, de az eper valójában többet tartalmaz. Egy nagy, édes piros eperben 10,5 mg C-vitamin található, míg egy narancsban 70 mg. Érdekes tényeket az eperről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Azonban nemcsak epret, de a legtöbb bogyós gyümölcsöt is érdemes fogyasztanunk, számos jótékony egészségügyi hatásuk van, csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amely számos betegség kiváltója lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.