Nem kell mindenkinek megfelelni - Mondj nemet, hogy jól legyél!

vállalás megfelelés nem magazin mérlegelés
NEM, NEM és NEM. Néha csak ennyi a titok, hogy boldogabbak legyünk, kiegyensúlyozottabb életünk legyen. De egy kérést visszautasítani, nemleges választ adni valamire nem olyan könnyű. De mi lehet ebben olyan nehéz? Hogyan lehet jól nemet mondani?

Gondolkodtál már rajta, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az életed, ha nem kellene mások elvárásainak megfelelned, mások kéréseit folyton a saját igényeid elé helyezni? Egyszerűen csak annyit mondani, hogy NEM? Megteheted!

Miért olyan nehéz nemet mondani?

A mai felgyorsult világban ezer és ezer információ kavarog fejünkben, össze-vissza kapkodunk és rengeteg emberrel kerülünk kapcsolatba egy nap lefolyása alatt. Sok esetben minden kérésre rábólintunk, ezáltal túlvállaljuk magunkat, a saját igényeinkre pedig nem marad időnk.

Már gyerekkorunkban megszoktuk, hogy mindent úgy kell csinálni, ahogyan azt mondják, hiszen akkor kapunk „jutalmat", akkor leszünk szeretve, dicsérve. Jó pont lehet, minden ilyen tettünk a másik szemében, gondoljuk.

Igen ám, de nem lehet szétszakadni mások kedvéért. Gyakran beleesünk abba a csapdába is, hogy meggondolatlanul mondunk igent bizonyos dolgokra, majd megbánjuk és szorongunk, hiszen nem fér bele az időnkbe. Ilyenkor már nehéz jól kijönni a szituációból, hisz a másik már számít ránk. Éppen ezért fontos, hogy a prioritások elvégzése után maximálisan magunkra fókuszáljunk. Higgyük el, meg fogja érteni a kolléga, a barát vagy a párunk is, ha énidőre vágyunk.

Forrás: 123rf.com

Megtanulni nemet mondani nagyon felszabadító érzés. Gyermekkorunk berögzült szokásait nehéz levetkőznünk, ez a komfortzónából való kilépést jelenti, de megéri az erőfeszítést, hiszen sokkal magabiztosabbá válhatunk és harmóniába kerülhetünk önmagunkkal.

Damon Zahariades A nemet mondás művészete című könyvében mélyebben is foglalkozott a témával és az okokat fejtegette. A háttérben mindenképpen az áll, hogy nem szeretnénk megbántani a másikat, nem szeretnénk csalódást okozni és szeretnénk másoknak segíteni.

Damon Zahariades az alábbi stratégiákat javasolja:

Használjunk a "nem" helyett egy másik kifejezést! Sokszor sértődés lehet a vége, és az illető, akinek nemet mondasz, ezt személyes elutasításként veszi. Ilyen és bármely helyzetben hasonlóan fogalmazhatunk:

„Mások függnek attól, hogy időben befejezzem ezt a projektet. Ha félretenném, hogy neked segítsek, azzal őket hagynám cserben."

Győzzük le a késztetést, hogy kifogásokat keressünk!

Javasoljunk valaki mást, magunk helyett, aki felkészültebb!

Vázoljuk fel a saját leterheltségünk!

Legyünk eltökéltek! Érzelmi manipuláció hatására is ragaszkodjunk a döntésünkhöz!

Legyünk udvariasak!

Kínáljunk alternatívát!

Kérjük meg az illetőt, hogy keressen fel később!

Vállaljuk fel döntésünk!

Mit is szeretnénk igazán?

Az első és legfontosabb, hogy semmiképp se válaszoljunk rögtön. Persze, vannak helyzetek, amikor muszáj reagálnunk azonnal, de törekedjünk arra, hogy kapjunk egy kis időt gondolkodni. Tisztázzuk magunkban, hogy mi az, ami fontos számunkra abban a pillanatban, mit szeretnénk és mi az, ami közelebb visz céljainkhoz. Ha úgy érezzük, hogy nyomaszt bennünket a tudat, hogy vállaljuk a feladatot, mondjuk meg, hogy jelen helyzetben nem tudunk az illető rendelkezésére állni, és reméljük, hogy megérti.

Forrás: Shutterstock/Stockfour

Mások érdekből használnák az energiánkat, azonban saját magunkért csak és kizárólag mi vagyunk felelősek. Senki nem fogja helyettünk azt mondani, hogy elég volt, túlvállaltuk magunkat. Azzal, hogy bizonyos helyzetekben nemet mondunk a barátoknak, a családtagoknak továbbra is ott lehetünk nekik egy számunkra ideálisabb pillanatban.

A cél az, hogy elérjük, mások udvarias elutasítása saját magunk javára váljék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.