"Még mindig nem érzi szeretve magát" - egy apróságon is elcsúszhat a boldog kapcsolatunk

Forrás: Shutterstock/Goksi -
fizikai érintés elsődleges szeretetnyelv magazin szeretetnyelv kapcsolat
Mindannyian azt szeretnénk, ha szeretnének bennünket, de az sem mindegy, hogy azt hogyan teszik: ahhoz, hogy tényleg érezzük a másik ember felénk irányuló érzéseit, tisztában kell lennünk azzal, hogy ő milyen eszközökkel fejezi ki azokat. A szeretetnyelvek ismerete segíthet bennünket abban, hogy tényleg megbecsülve érezzük magunkat.

„Nem tudom, mit csináljak még. Azt mondja, még mindig nem érzi szeretve magát" - ezzel a problémával fordult Gary Chapman lelkipásztorhoz egy kétségbeesett férj, aki minden este vacsorát főzött a feleségének és el is mosogatott, ám a nő ezek ellenére nem érezte úgy, hogy a férje törődik vele. „Tényleg így van, ezeket mind megcsinálja, de soha nem beszélgetünk. Nem beszélgettünk már 30 éve" - válaszolta a nő.

Dr. Gary Chapmanhez nagyon sok házaspár fordult a problémáikkal, az évek során pedig észrevette, hogy az emberek különöző módokon fejezik ki egymásnak az érzéseiket, és bizony előfordul, hogy a pár tagjai nem beszélik ugyanazt a nyelvet, ahogy a fenti példában is történt. A férfi szívességek útján mutatta meg az érzéseit, a nő pedig minőségi időre vágyott.

Forrás: Shutterstock/Goksi

Az ilyen eltolódás komoly problémákat okozhat a párkapcsolatokban, de egyéb emberi kapcsolatokban is.

Mindannyiunknak van elsődleges szeretetnyelve: figyeljük meg, milyen módon fejezzük ki a leggyakrabban az érzéseinket, mert sokszor arra vágyunk, amit adunk.

Ha jó kapcsolatot akarunk, akkor a saját és a másik kifejezési módját is meg kell ismernünk. „A kulcs az, hogy meg kell tanulnunk beszélni a másik ember nyelvén" - mondta dr. Gary Chapman, aki megalkotta az öt szeretetnyelv fogalmát.

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Fizikai érintés
  • Szívességek
  • Ajándékozás

Elismerő szavak

Ha valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor számára szükséges a szóbeli megerősítés, a bátorítás, eredményeinek, tevékenységének a dicsérete, de fontosak a szerelmes üzenetek, a bókok, a kedves szavak. Egy ilyen embert azzal tehetünk boldoggá, ha szavakkal fejezzük ki az iránta táplált érzéseinket, ha rámutatunk arra, mit csinált jól és gyakran bókolunk neki.

Minőségi idő

Aki minőségi idő eltöltésére vágyik, az azt szeretné, ha a másik tényleg jelen lenne akkor, amikor együtt vannak. Teljes, és osztatlan figyelmet akar, vagyis az kizárt, hogy a telefonunkat görgetjük közben, és különböző üzenetekre válaszolgatunk. Szemkontaktus szükséges, összpontosítás és aktív hallgatás. Ezek az emberek a minőséget helyezik előtérbe, és nem a mennyiséget, vagyis ha kis időt is tudunk ekkora jelenlétre fordítani, azt jobban fogják értékelni, mint az egymás mellett eltöltött időt.

Minőségi idő eltöltésére szemkontaktus szükséges, összpontosítás és aktív hallgatás Forrás: Shutterstock/Jacob Lund

Fizikai érintés

Az a személy, akinek az elsődleges szeretetnyelve a fizikai érintés, az a közelség és a testi vonzalom révén érzi szeretve magát. Akkor lesz boldog, ha a partnere megfogja a kezét, megérinti a karját, vagy például egy hosszú nap végén megmasszírozza. Ennek az embernek a tökéletes randevúról alkotott elképzele az a kanapén való ölelkezés egy pohár bor és egy jó film mellett. Egyszerűen csak fizikailag akar közel lenni partneréhez.

Szívességek

A szívességek olyan kedves cselekedetek, amelyeket valaki a partnere érdekében tesz, hogy a másik jobban és szeretve érezze magát. Ez lehet mosogatás, porszívózás, szerelés, főzés, teregetés stb. Ha ez az ember legfőbb szeretetnyelve, akkor értékeli és észreveszi azokat az apró dolgokat, amiket mások tesznek.

Ajándékozás

Aki ezt a szeretetnyelvet érti a leginkább, annak az ajándék szeretetet és ragaszkodást jelent. Nemcsak a tárgy fontos, hanem a másik ideje és fáradozása is. Nem feltétlenül várnak nagy, vagy drága ajándékokat, a figyelmes apróságok éppolyan fontosak a számukra, hiszen a meglepetés mögött meghúzódó erőfeszítés és átgondoltság számít. Az ezzel a szeretetnyelvvel rendelkező emberek gyakran emlékeznek minden apró ajándékra, amit szeretteiktől kapta.

Aki ezt a szeretetnyelvet érti a leginkább, annak az ajándék szeretetet és ragaszkodást jelent Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Dean Drobot/Shutterstock. No use without permission./Dean Drobot

A szeretetnyelvek megismerésének a célja, hogy megtanuljuk jól szeretni a partnerünket.

Amikor elkötelezzük magunkat amellett, hogy megértsük valaki más szeretetnyelvét, akkor inkább az ő szükségleteire koncentrálunk, mint a magunkéra, vagyis ez önzetlenségre nevel, de az érzelmi intelligenciát is fejleszti. Ha olyan módon próbáljuk kifejezni az érzéseinket, amik szokatlanok számunkra, azzal mi is fejlődünk, növekszünk, kívül kerülünk a komfortzónánkon. Ráadásul ha renszeresen kommunikálunk az igényeinkről, azzal magas szintű intimitás teremtünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.