Nemzeti Közlekedési Hatóság vészkijárat repülés ülés
Ha repülővel turistaosztályon utazunk, a legkényelmesebb ülések a vészkijáratok soraiban találhatók. Ám nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy ezekre a helyekre vegye meg a jegyét. Ebben a cikkünkben eláruljuk, a szabályok értelmében kik nem ülhetnek ide és miért.

Extra lábtér és kevésbé érezni a turbulenciát – kiváltságok, amelyek csak a vészkijáratok soraiban ülőknek adatik meg a repülőgépeken. Azt gondolnánk, hogy bárki vehet jegyet az itt található ülésekre, ám ez nincs így. Szigorú szabályokhoz kötött, hogy kik élvezhetik a fenti kiváltságokat.

A Sun Online Travel legújabb blogjában elmagyarázták, hogy kik nem ülhetnek a vészkijáratok soraiban – és miért.

Nem mindenki kaphat helyet a vészkijárat mellett Forrás: Dreamstime

Először is, ezek a szabályok nem légitársaságokra vonatkoznak, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól származnak, ahol azért találták ki ezeket a szabályokat, hogy vészhelyzet esetén a lehető leggyorsabban ki lehessen nyitni a kijáratot, és evakuálni a repülőgépet.

  • A szabályok tiltják, hogy testi vagy szellemi fogyatékos utasok üljenek a vészkijárati ülésekre . Minden esetet egyedi szempontok alapján kell megítélni, de az a szabály, hogy ha a károsodásuk megnehezítené a gyors mozgást, akkor máshová kell ültetni őket.
  • Ugyanez vonatkozik azokra az utasokra is, akiknek jelentős látás- vagy hallássérülésük van. Szükség van arra, hogy a vészkijáratokban tartózkodó emberek gyorsan reagáljanak az utasításokra, és az ilyen emberek nyilvánvaló okokból nehezen tudják ezt megtenni.
  • Ezenkívül nem ülhetnek ezekre az ülésekre olyan emberek, akik koruk, betegségük vagy akár fizikai méretük miatt nem annyira mozgékonyak. Kicsit igazságtalannak tűnhet ez, mert ezeknek az utasoknak egy része pontosan olyan ember, akinek szükségük lehet az extra lábtérre. De sajnos az ő kényelmük lejjebb kerül a prioritások listáján, mint mindenki biztonsága.
  • A gyermekek, felnőttek kisgyermekkel, csecsemővel sem ülhetnek be ezekre az ülésekre, mivel vészhelyzet esetén nem tudnak olyan gyorsan reagálni, mint ahogyan kellene.
  • Az állatokkal utazó utasok sem ülhetnek oda. Vannak, akik különféle okokból kisegítő állatokat tartanak magukkal a repülőgépen, ami szintén befolyásolhatja a vészhelyzetre való reagálás sebességét.

Félsz a repüléstől?

Ez teljesen normális és gyakoribb, mint gondolnánk. Valójában az emberek többségét érinti ez a probléma. Bár a félelem leküzdésének nincs biztos módja, vannak bizonyos praktikák, amelyekkel ez az élmény sokkal kevésbé lesz szorongást keltő. Mutatjuk, melyek ezek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.