Vírusként terjed a TikTokon, hogyan spórolhatunk az üzemanyagon – szakértő figyelmeztet a veszélyekre

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
növényi olaj veszély házi dízel üzemanyag gázolaj
Kockázatos lehet a házi dízel növényi olajból történő előállítása, figyelmeztet a szakértő arra a videóra reagálva, melynek segítségével akarnak az autósok pénzt spórolni az üzemanyagon.

Egy autós szakértő arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy ne készítsenek saját dízelt, reagálva arra az oktatóvideóra, mely a TikTokon terjedt el. A több mint 500 000 megtekintést elért rövid videóban a sofőrök elmondják, hogyan készítsenek az autósok dízel alternatívát növényi olajból.

A házi dízelolajnak megvannak a veszélyei, jobban jár, aki benzinkúton tankol Fotó: Csudai Sándor - Origo

Graham Conway, a Select Car Leasing ügyvezető igazgatója azonban kijelentette, hogy a trükk számos problémához vezethet.

Kifejtette: „Bár a saját dízel üzemanyag készítése vonzó ötletnek tűnhet, különösen, ha az üzemanyagárak épp magasan szárnyalnak, számos kockázatot és veszélyt rejt magában mind az autós, mind az autója számára. Az első és legfontosabb kérdés az, hogy dízeljárműve üzemelhet-e növényi olajból készült házi dízellel. A dízelmotorokat úgy tervezték, hogy meghatározott típusú üzemanyaggal működjenek, így a házi készítésű dízel használata kiszámíthatatlan motorviselkedéshez, teljesítményvesztéshez, túlzott füstkibocsátáshoz és akár katasztrofális motormeghibásodásokhoz is vezethet" – árulja el a szakember.

Míg sok sofőr kísérletezett már dízelmotoros autók növényi vagy étolajjal történő működtetésével, az alternatív üzemanyag jelentős problémákat okozhat a modern motoroknál. Autóipari szakértők megállapították, hogy az olaj nagy viszkozitása eltömítheti az üzemanyag-befecskendezőket, ami a motor gyengüléséhez vezethet. Azonban még a régebbi motoroknál is, ha egy autót növényi olajjal üzemeltetünk, eltömíthetik a szűrőket és megsérülhetnek a vezetékek, aminek következtében több pénzt kell költeni a javításukra.

Graham kiemelte a gyúlékony folyadékok, például benzin és gázolaj kezelésének vagy tárolásának veszélyét is, ami komoly károkhoz és életveszélyhez vezethet.

Hozzátette: „Az üzemanyag a videóban javasolt módon való kezelése rendkívül veszélyes is lehet, mivel nagyon gyúlékony, és komoly tűz- vagy robbanásveszélyt jelent, különösen, ha nem megfelelően kezelik. A katasztrófa receptje, ha nagy mennyiségű üzemanyagot tárolunk a garázsában, más éghető anyagok közelében" – idázi a szakértőt az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.