Rossz szokások, amelyektől gyorsabban öregszik az agyunk

Forrás: Shutterstock -
agy öregedés testmozgás egészség alzheimer
Nem is gondolnánk, hogy mindennapi szokásaink milyen mértékben befolyásolhatják hangulatunkat, egészségügyi állapotunkat és agyunk működését. Rohanó életmódunk, táplálkozási szokásaink drasztikus romlása, valamint a testmozgás elhanyagolása idő előtti öregedéshez és az agy teljesítményének romlásához vezethet.  A jó hír viszont, hogy a legtöbb káros szokáson lehet változtatni, nézzük melyeken érdemes! 

Nehezen emészthető ételeket eszünk

A nagyon zsíros és cukros ételek nem csak anyagcserezavarokat, elhízást, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, de nagy mértékben rontják a memóriát is. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, szójatermékek, diófélék és a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása javíthatja az agy egészségét. Tehát ha legközelebb egy zacskó csipszre vágyunk, inkább együnk meg egy marék diót.

Nem mindegy, mit nassolunk... Forrás: Shutterstock

Elhanyagoljuk a baráti kapcsolatainkat

Nem az a lényeg, hány Facebook-ismerősünk van – ami számít, az a valódi, értékes emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása. Azok, akik baráti kapcsolataikat nap mint nap ápolják, boldogabbak és produktívabbak, ritkábban szenvednek agyi leépüléstől és Alzheimer-kórtól. Ha egyedül érzed magad, hívd át néhány barátodat és rendszeresen járj társaságba – tanácsolja a Bors.

Keveset mozgunk

A mozgásszegény életmód az elhízás mellett a cukorbetegséggel, a súlyos szívproblémákkal, a magas vérnyomással, a vastagbélrákkal, valamint a kognitív hanyatlással járó demenciával is összefüggést mutat. Nem kell triatlon versenyt teljesíteni, de már napi fél óra mozgás a kertben, vagy séta a környéken javítja az emésztést, a szív-érrendszer egészségét, csökkenti a vérnyomást, építi az izmokat, csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát és javítja a hangulatot. Ezért ajánlott felnőtteknek heti 150 perc mérsékelt testmozgás.

Dohányzunk

A dohányzás lényegében minden szervet és szervrendszert károsít a testünkben, így például a tüdő mellett árt az agynak is. De nemcsak magukra a dohányzókra, hanem a környezetükben élőkre is súlyos hatással van a dohányfüst. A nikotin növeli a daganatos betegségek, a cukorbetegség kockázatát, előidézhet asztmát, jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben, rontja az agy vérellátását, ezáltal károsítja a tanulási képességeket.

Túl sokat vagyunk sötétben

A tartós napfény hiánya testileg és lelkileg is rossz hatással van az egészségünkre. Lelassul az anyagcserénk és csökken a kortizol nevű stresszhormon termelődése, ami hosszú távon a napi tevékenység iránti érdeklődés elvesztéséhez, alvászavarhoz, a koncentráció, reakcióidő romlásához, depresszióhoz, végül a kognitív képességek romlásához vezethet. Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hozzájárul az agy megfelelő működéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.