Retteg a demenciától a súlyos beteg Ozzy Osbourne, az eutanázia mellett döntött

Forrás: AFP -
Ozzy Osbourne demencia eutanázia Alzheimer-kór Sharon Osbourne
A rocksztár és felesége azután döntött az eutanázia mellett, hogy Sharon édesapja 2007-ben az Alzheimer-kór következtében meghalt. Akkor döntöttek úgy, hogy ha bármelyikükről kiderül, hogy demenciával küzd, egy eutanáziára szakosodott svájci klinikára megy, ahol véget vet az életének.

A Black Sabbath egykori énekese és felesége Sharon Osbourne több mint egy évtizede hozták meg a súlyos döntést, melyet most a család podcastjában, fiuknak, Jacknek is megerősítettek, mondván, sem ő, sem a gyermekei apja nem kíván szenvedni. Amikor Jack azt válaszolta, hogy mindannyian szenvedünk, anyja így válaszolt:

„Igen, mindannyian szenvedünk, de nem akarom, hogy ez is fájjon. A lelki szenvedés elég fájdalom fizikai nélkül is”.

Lányuk, Kelly felvetette, hogy lehetséges, hogy túlélnék a betegéget, mire anyja így reagált:

„És mi van, ha túléled, de nem tudod megtörölni a saját fenekedet, mindenhova odapiszkítasz, nem tudsz önállóan enni se?"

Kelly Osbourne, Sharon Osbourne, Ozzy Osbourne, Jack Osbourne Forrás: AFP

Még 2007-ben, miután Sharon apja, Don Arden elveszítette az Alzheimer-kórral vívott csatát, Sharon Osbourne azt nyilatkozta, hogy 100%-ig hisznek férjével az eutanáziában.

„Terveket dolgoztunk ki arra, hogy ha valaha olyan betegségünk lesz, amely az agyunkat érinti, akkor egy olyan svájci otthonba menjünk, ha szükséges, ahol lehetséges a támogatott eutanázia. Ha Ozzy vagy én valaha betegek leszünk, ennyi, elmennénk. Összegyűjtöttük a gyerekeket a konyhaasztalhoz, elmondtuk nekik a kívánságainkat, és mindannyian beleegyeztek" – magyarázta el akkor a döntésüket Sharon.

Ozzy 2014-ben pedig úgy nyilatkozott, hogy ez minden más halálos betegségre is igaz.

„Azt mondtam Sharonnak, hogy ha nem tudok felkelni és kimenni a mosdóba, vagy csövek lógnak ki belőlem, akkor csak kapcsolja ki a gépet. Ha agyvérzést kapok és lebénulok, nem akarok itt lenni. Végrendeletet írtam, és minden vagyonom Sharonra száll, ha előtte halok meg, majd végül minden a gyerekeké lesz" – nyilatkozta a rocksztár.

A Black Sabbath sztárja, Ozzy legutóbb rossz egészségi állapota miatt volt kénytelen 2023-as turnéját lemondani, miután Parkinson-kórt diagnosztizálták nála. Lánya, Kelly a következőket mondta erről:

„Parkinson-kórja van és szörnyű gerincsérülése, de még így is minden nap felkel, és még mindig zenél, és még mindig énekleckéket vesz" – idézte a rocksztár lányának nyilatkozatát a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.