Tiszta otthon rendes ház? Tippek az alapos takarításhoz!

Forrás: freepik -
család tisztítószer takarítóeszközökre tisztítás
Ha szeretnéd, hogy otthonod üde illatú, ragyogóan tiszta és rendezett legyen, akkor az alapos takarítás nem spórolható meg. A látszólag egyszerű háztartási feladat sok ponton elrontható. Ebben a cikkben összefoglaltuk a leghasznosabb takarítási praktikákat, amelyekkel garantálható a páratlan tisztaság otthonodban.
Forrás: freepik

Milyen gyakran és mit érdemes takarítani?

A takarítás idő- és energiaigényes háztartási feladat. Azonban a megfelelő rendszer kialakításával jelentősen csökkenthető a lakás tisztán tartásához szükséges időráfordítás. Lássuk, hogy milyen gyakran érdemes nekiállni a tisztítási feladatoknak!

Azonnal

Vannak olyan apró takarítási feladatok, amiket érdemes rögtön elvégezni. Ilyen például a főzés után a konyha kitakarítása vagy ha egy kárpitozott bútorra kiborul valami. Az ilyen típusú szennyeződések feltakarítását nem érdemes halogatni, mert a későbbiekben nagyobb munkával jár nyomtalanul eltávolítani azokat. A folttisztításnál mindenképpen vedd figyelembe, hogy milyen foltról van szó: a különböző foltokat más-más módszerrel lehet eltávolítani.

Naponta

Ahhoz, hogy a lakás rendezett és tiszta maradhasson, nem szabad a napi szintű takarítási feladatokról megfeledkezni. Ilyen lehet a szellőztetés, szemetes kosár ürítése, porszívózás, mosogatás vagy a konyhai munkafelület fertőtlenítése.

Hetente

Minden héten érdemes 1 alkalommal nagytakarítást tartani, amikor ágyneműt cserélsz, mosol, port törölsz, és alaposan felporszívózol, feltörölsz.. Egy alapos nagytakarítás kisebb lakásoknál 2-3 órába telik, míg nagyobb házaknál akár 4-5 óra is lehet.

Havonta - félévente

Végül pedig vannak olyan takarítási munkák, amelyeket elég mindössze havonta-félévente elvégezni. Ide tartozik az ablakmosás, szőnyegtisztítás, hűtőtakarítás, fabútorok ápolása és sütő takarítás. Érdemes sort keríteni pár havonta a függöny kimosására, a tükrök és a radiátorok lemosására.

Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, hiszen ha egy kisgyermek van a családban, akkor a felületek tisztítása napi szintű feladattá válik. Ha van a háztartásban szőrös kiskedvenc, akkor szintén sokkal gyakrabban szükséges alaposabb takarítást végezni.

Forrás: freepik

Ezekre lesz szükség a ragyogóan tiszta végeredményhez

A tökéletes végeredményhez profi takarítóeszközökre és tisztítószerekre lesz szükség. Lássuk, mit érdemes beszerezni a következő takarítás előtt!

Porszívózáshoz és sepréshez

Az egyik leggyakrabban végzett háztartási feladat a porszívózás és a seprés. Ahhoz, hogy tisztán tarthasd a járófelületeket a következőkre lesz szükséged:

  • Kézi seprű és szemeteslapát

  • Morzsaporszívó

  • Partvis

  • Porszívó

A mindennapos porszívózáshoz egy vezeték nélküli kéziporszívó a leghatékonyabb választás. Könnyű, mégis hatékonyan lehet vele takarítani és kis helyen is elfér. Ha levehető morzsaporszívó része is van, az külön előny.

Egy lakásfelújítás során egy hagyományos porszívó nem elegendő. Sőt! Nem is szabad a felújításnál keletkezett apró törmelékeket egy hagyományos kézi porszívóval feltakarítani, mert könnyedén tönkre teheti, hiszen nem ilyen feladatokra tervezték. Ehhez nagyobb teljesítményű ipari porszívó szükséges, ami könnyedén képes elbánni a törmelékkel is. Rendszeres barkácsolás van a ház körül? Akkor egy ipari porszívónak igazán nagy hasznát veszed.

Felmosáshoz

Szeretnéd, hogy otthonodban minden járófelület csillogjon-villogjon? Akkor a felmosáshoz válaszd az alábbi felszereléseket:

  • Felülettisztító

  • Felmosóvödör

  • Spagetti mop, mikroszálas felmosócsík vagy lapos mop

A lapos moppal a legegyszerűbb csíkmentes felmosást végezni, így érdemes amellett dönteni. A felmosáshoz mindig olyan felmosószert használj, ami a felület típusának megfelelő, vagyis fapadlóhoz fapadló tisztítására való felmosószert, laminált padlónál, laminált padlóhoz alkalmas tisztítószert stb.

További takarítási feladatokhoz

Portalanításhoz, felület fertőtlenítéshez, vízkő- és zsíroldáshoz a következő eszközökre lesz szükséged:

  • Ecet (hatékony és öko barát takarítószer)

  • Papírtörlő

  • Mikroszálas törlőkendők

  • Puha és erős kefe

  • Teleszkópos portörlő (ezzel egyszerűbb a magas helyekhez hozzáférni)

  • Univerzális fertőtlenítőszer

  • Vízkőoldó

  • Zsíroldó

  • Létra vagy fellépő (ablakmosáshoz és portalanításhoz gyakran elengedhetetlen)

  • Szőnyegporoló

  • Gumikesztyű

A fenti lista kiegészíthető továbbiakkal az egyéni takarítási szükségletek alapján. Például azokban az otthonokban, ahol van medence, dézsafürdő vagy jakuzzi, további speciális takarítószerekre és eszközökre lesz szükség.

Zákány Szerszámház: megbízható webshop az ipari porszívó beszerzéséhez

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz az ipari porszívó beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. webshopja széles kínálattal, kedvező árakkal és profi szakemberekkel segíti az igényeidnek megfelelő porszívó megvásárlását. Tegyél szert professzionális porszívógépre és tartsd csillogóan tisztán otthonod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.