Egyetlen dolog lehet a felelős az elhízásért, és ez ellen alig tudunk valamit tenni

Forrás: 123rf.com -
kutatás túlevés kukoricaszirup elhízás fruktóz
A Coloradói Egyetem tudósai úgy vélik, megtalálták, mi az, ami a legtöbb embernél elhízást okoz, az eredményeket pedig az Obesity folyóiratban tették közzé. A kutatás szerint a kukoricaszirupban és az ultrafeldogozott élelmiszerekben lévő fruktóz beleszól a biokémiai működésünkbe, ami éhséghez vezet, ez pedig túlevéshez, majd elhízáshoz.

Egy korábbi tanulmányok újraelemzésével megállapították, hogy a fruktóz csökkenti a szervezetünkben a teltségérzésért felelős hormon szintjét, megakadályozza, hogy a szervezet a zsírraktárakat használja fel energiatermelésre, és lelassítja az anyagcserét, ami megnehezíti a szervezet számára az élelmiszerből származó energia elégetését. A fruktóz csökkenti a leptin nevű hormon felszabadulását, amely így nem jelzi az agynak, hogy ideje abbahagyni az evést.

Forrás: 123rf.com

A kutatásban kifejtették, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot számtalan élelmiszerben használják, még az egészségesnek tartott termékekben is, beleértve a fehérjeszeleteket, a teljes kiőrlésű kenyeret és a gabonaféléket.

Dr. Richard Johnson, a Colorado Egyetem vezető kutatója úgy véli, hogy az persze igaz, hogy nem a szénhidrátok és a zsírok között kell választanuk, ha diétázunk, hanem mindkettőt csökkenteni kell, de az új kutatás fényében hozzátette: ha jelentős mennyiségű gyümölcscukor van az étrendünkben, akkor nehezebben szabadulunk meg a kilóinktól. Bár a fruktóz megtalálható a gyümölcsökben, de a tudósok szerint egy alma vagy banán elfogyasztása reggelire nem jelent problémát. A gyümölcsökben a fruktózt az egészséges rostok és más tápanyagok magas szintje ellensúlyozza, így mértékkel nem okoznak semmiféle gondot - idézi a kutatást a Daily Mail.

Az eredmények megkérdőjelezik azt a régóta fennálló hiedelmet, hogy az elhízás egyedül azon múlik, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetbe és mennyit mozgunk, bár nem cáfolja, hogy ez is nagyon fontos szelete a fogyásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.