Peptidek, hialuronsav, retinol: mi micsoda a bőröregedés-gátló hatóanyagok világában

peptid retinol hialuronsav magazin bőröregedés
Számtalan terméket találunk a boltok polcain, melyek a bőr öregedését hivatottak megállítani. Retinol, hialuronsav, peptidek – olvashatjuk az összetevő között, ám ezek csak szavak sok másik szó között, de hogy mit jelentenek... 

Tehát, mi micsoda az anti-aging világában?

Peptidek

A peptidek aminosavak rövid láncai, a fehérjék építőkövei. Kis méretüknek köszönhetően képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, így a finom, halvány ráncok elleni küzdelemben jeleskednek leginkább, illetve megvédik a bőrt az ultraibolya (UV) sugárzás okozta károsodásoktól, de a pattanások kezelésében és sebgyógyításban is a segítségünkre vannak.

A bőrápoló termékekben a peptidek segítenek növelni a kollagéntermelést és a rugalmasságot.

A kollagén egy fehérje, amely segít a bőr, a csontok és a porcok felépítésében. Tehát a kollagénpeptidek olyan aminosavak, amelyek kollagént képeznek.

A peptidek aminosavak rövid láncai, kis méretüknek köszönhetően képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe Forrás: Shutterstock/Rovsky

Az életkor előrehaladtával a kollagén- és elasztinrostok csökkennek, ami gyengíti a bőrt. Ennek eredményeként a bőr veszít a feszességéből, ami finom vonalak és ráncok kialakulásához vezet. Ezzel szembe mennek a peptidek úgy, hogy fokozzák a kollagéntermelést és javítják a bőr rugalmasságát, így segítenek a bőr kisimításában.

Egy 2020-ban megjelent tanulmányban a kutatók a peptidek korai öregedésre gyakorolt hatásait vizsgálták. A 22 fő részvételével készült vizsgálatban 40 éves vagy annál idősebb emberek vettek részt, akiket arra kértek, hogy használjanak peptideket tartalmazó készítményt az arcukra és a nyakukra. Két hét elteltével a peptidek minden részvevőnél csökkentették a bőr öregedésének látható jeleit, azaz az apró, vékonyabb ráncokat.

Bizonyos peptideknek enyhe botoxszerű hatásuk is van, tehát ellazítják az izmokat és kezelik a finom ráncokat.

Érdemes olyan peptideket is tartalmazó terméket vásárolni, mely tartósan megmarad az arcon, tehát lemosók helyett például szérumokat vagy hidratálókrémet.

Hialuronsav

A hialuronsav – más néven hialuronán vagy hialuronát – egy olyan molekula, amely az egész szervezetben megtalálható, így a bőrben, a kötőszövetben, az ízületi folyadékban, a köldökzsinórban és a szem belsejében is. A vízhez kötve zselészerű folyadékot képez, amely gyakorlatilag nedvesen tartja (kenegeti) és megvédi ezeket a testrészeinket.

A hialuronsavas készítményeket többféle formában is gyártják, léteznek a kapszulák és a szérumok is, de szakemberek akár injekciókkal is beadhatják a pácienseknek. Előállításuk többnyire baktériumok fermentálásával történik, de kivonhatják többek között kakastaréjból, köldökzsinórból, szarvasmarhaszemből és még sok minden másból is a népszerű öregedésgátló hatóanyagot, melyet ízületi betegségek kezelésére is használnak.

A hialuron vízhez kötve zselészerű folyadékot képez, amely gyakorlatilag nedvesen tartja és megvédi a testrészeinket Forrás: Shutterstock/Peakstock

A szervezet hialuronsav-termelése 20 éves kor körül elkezd csökkenni, ami idővel nem kívánt változásokhoz vezet, mint a bőr kiszáradása és ráncok kialakulása. A kutatások azt mutatják, hogy a hialuronsavpótlás számos módon segítheti a szervezetet, a külső megjelenéstől a közérzet javításáig.

Számos kutatást végeztek és végeznek a hialuronsavas étrendkiegészítők és a bőrfiatalítás vonatkozásában, közülük egy kisebb vizsgálat azt az erdményt hozta, hogy 8 hét hialuronsavas szérum és kenőcs használata után láthatóan csökkent a vizsgálati alanyok ráncainak száma és feszesebb, hidratáltabb lett a bőrük. Egy 60 ember bevonásával készült japán vizsgálat is hasonló eredményre jutott.

A hialuronsav hidratálja és megfiatalítja a bőrt, emellett azonban egyéb jó tulajdonságai is vannak:

  • sebgyógyító hatása van
  • halványítja az aknés hegeket
  • enyhíti a száraz szem tüneteit
  • bevethető a menopauza során fellépő hüvelyszárazsg ellen
  • csökkenti az ízületi fájdalmakat

Retinol

A retinol egyfajta retinoid, az A-vitamin egyik formája, amelyet a bőrápolásban a pattanások kezelésére és az öregedés jeleinek csökkentésére használnak. Bár nem olyan erős, mint más retinoidok, a retinol ugyanolyan képességgel rendelkezik, felgyorsítja a sejtforgalmat és fokozza a kollagéntermelést. Ez hatékony összetevővé teszi a ráncok megjelenésének csökkentésében. A retinol hámlasztó hatása a hiperpigmentáció és a pattanások kezelésében is segít.

Egy 152 japán nő bevonásával készült 2019-es tanulmány megállapította, hogy a retinol napi kétszeri alkalmazása 12 héten keresztül csökkenti a nyak és a szem ráncait. A nyaki ráncok esetén már nyolc hét után látható javulást hozott a retinol.

Használata azonban fokozott odafigyelést kíván.

A retinol az A-vitamin egyik formája, amelyet a bőrápolásban a pattanások kezelésére és az öregedés jeleinek csökkentésére használnak Forrás: Shutterstock/Peopleimages.Com - Yuri A

A fenti két hatóanyaggal szemben a retinolnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai, melyek a következők:

  • száraz, irritált bőr (leggyakoribb)
  • hámlás
  • bőrpír

Mivel a retinol irritálhatja a kipirosodott és gyulladt bőrt, ha érzékeny a bőröd, vagy valamilyen bőrbetegséged van, mint a rosacea, a pikkelysömör vagy ekcéma, ne használj retinolt tartalmazó készítményeket.

Várandósság idején a szájon át szedhető retinol alkalmazása fejlődési rendellenéseghez vezethet, a külsőleg felvihető készítményekkel kapcsolatos vizsgálatok száma és ereménye pedig nem elegendő ahhoz, hogy biztonsággal ajánlható lenne a használatuk terhesség alatt. Tehát, ha gyermeket vársz, felejtsd el a retinol használatát!

Mit mivel keverhetünk?

Az sem mindegy, hogy mivel párosítod a retinolokat és ugyanez más anti-aging hatóanyagokra is érvényes. Egy korábbi cikkünkben erről is olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.