cserépkályha hátrányok előnyök kandalló
Egyre gyakrabban találkozunk hangulatos látványt nyújtó cserépkályhákkal és kandallókkal modern lakásokban is. A csempével burkolt modelleket külsőre alig lehet megkülönböztetni egymástól. Az üveges égésterű változatok lobogó tüze meghittséget és otthonosságot varázsol a nappaliba. A fűtőérték és a hőtárolási kapacitás tekintetében azonban van különbség.

Mi a különbség cserépkályha és kandalló között?

A kandallót leginkább látványelemként és kiegészítő fűtésként választják. Begyújtáskor hamarabb felmelegszik, mint a cserépkályha, de hamarabb le is adja a hőt. A cserépkályha építéséből adódóan fő fűtésként alkalmazható, alapvetően hőtárolós egységként van kialakítva. Természetesen a kandallóbetétet is lehet hőtárolós elemekkel ötvözni, de a cserépkályha fűtőhatását az ilyen változat sem éri el.

Tervezési szempontok

A tervezési folyamatot mindig megelőzi a megrendelővel folytatott konzultáció, a szakember maximálisan figyelembe veszi a vevő ízlését, igényeit. Forma és burkolat tekintetében sok különböző stílus elképzelhető, a hagyományostól a klasszikusig, a népitől a modernig. Teljesen egyedi megoldások is kivitelezhetők. A kályhát magát a helyiség fűtési igényének megfelelően kell kialakítani, de ez már a szakember dolga - írja a Lakáskultúra.

Mire figyeljünk a cserépkályha elhelyezésénél?

Mindenképpen érdemes központi helyre rakni, mivel a cserépkályha a helyiség – leggyakrabban a nappali – dísze, és a sugárzó hő leadása szempontjából is ez a legjobb megoldás.

A kialakításához szükséges feltételek

Megfelelő és működő kémény kell hozzá, az égéshez elengedhetetlen a folyamatos levegőutánpótlás biztosítása.

Karbantartás

A használattól függ a karbantartási igény, de 8-10 évente ajánlott a szakszerű tisztítás, az átrakás pedig 25-35 évente

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.