Mielőtt feldíszíted, takarítsd le a műfenyőt: mutatjuk, hogyan

karácsony környezetvédelem műfenyő tisztítás
Közeleg az ünnepi időszak. Egyre korábban kezdjük díszíteni a fenyőt – hol van már az az idő, amikor a fa csak szenteste foglalta el méltó helyét az otthonokban. Ráadásul a környezetvédelem nevében ma már sokan inkább műfenyőt használnak, amit évről évre, újra és újra feldíszíthetnek. Ám előtte érdemes lemosni róla az egész éves raktározás nyomait. 

A műfenyő pont ugyanolyan mocskos egy év padláson (vagy bárhol) pihenés után, mint bármelyik másik tárgy, melyet parkolópályára küldtünk. Sokan mégsem tudják, hogyan kellene megtisztítaniuk. Ebben segít az az idei karácsonyi szezonban ismét felbukkanó rövid klip, amelyet eredetileg 2022-ben osztottak meg a TikTokon, és amin az látható, hogy az egyik felhasználó a műfenyőjét „fürdeti”.

@marismith619 cleaned the fake Christmas tree before putting it up #dirty#cleannow#cleantok#christmastree♬ Let It Snow! Let It Snow! - Frank Sinatra

Sokan kipróblták és lelkendeztek az eredményen, ám a szakképzett takarítók óva intenek mindenkit ettől a módszertől.

Emily Barron, a Property Rescue takarítási szakértője szerint bár vonzónak tűnhet a fa fürdetése, több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz, márpedig nem ez az évnek az a szakasza, amikor az ember plusz gondokat akar magának.

Emily Barron takarítási szakértő elmagyarázza, miért veszélyes a műfenyőt víz alá meríteni

- A fémvázas műfenyők vízbe merítése rozsdásodáshoz, meggyengült szerkezethez és törésekhez vezethet
- A műfenyők gyakran beépített égőkkel rendelkeznek, és ha ezeket víznek teszik ki, az komoly elektromos veszélyt jelenthet. Az elektromos áram és a víz kombinációja áramütéshez vagy a lámpák károsodásához vezethet, ami tűzveszélyt okozhat
- Előfordulhat, hogy a műfenyőhöz használt szövetet nem úgy tervezték, hogy ellenálljon a víznek. A fa fürdőbe helyezése gyengítheti a szövetet és a ragasztót, ami alak- és stabilitásvesztést okozhat.

Helyette a szakértő azt javasolja, hogy a felületi port rendszeres portörléssel távolítsuk el, a nehezen elérhető helyeken pedig sűrített levegővel fújjuk le a lerakódott koszt a fáról.

Francesca Harris belsőépítész egy másik módszert javasol: ő a műfenyőjét mikroszálas kendővel és porszívóval vagy pormágnessel tisztítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.