Egy lenyűgöző zágrábi hétvége margójára: Minden, amit érdemes felfedezni a horvát fővárosban és közelében

Zágráb hétvége Horvátország környék magazin
Éber, pörgő, nagyvárosi ritmus? Vagy ámulatba ejtő, varázslatos kis utcácskák? Mindez megspékelve az ünnepi hangulattal? Netán jólesne egy pohár finom forralt bor a karácsonyi vásárban? Mindezt egyszerre nyújtja Horvátország fővárosa, Zágráb. De, ha már ezen a környéken járunk, ne feledkezzünk meg a Zágrábtól mintegy 25 km-re elhelyezkedő, mesés Szamobor városáról sem. E mesés megyébe kalauzollak most, kedves Olvasó!

Ha a már ünnepi fényekben úszó, városokra és hangulatra vágyunk érdemes a horvátországi zágráb megyét adventi időszakban meglátogatni, de az év bármely időszakában gazdag lehetőségeket, bájos látnivalókat és mesés élményeket kínál.

Szamobor, a kisváros, amely elvarázsol

Első utunk Horvátország egyik legjobb állapotban fennmaradt kisvárosába, Szamoborba vezetett. A hely a hagyományos iparosok központja, illetve egyben kedvelt kirándulóhely is. Az impozáns városka kézműves termékeiről, művészetéről, barokk építészetéről és a kihagyhatatlan, mennyei krémeséről híres.

Kézzel készített ékszerek Forrás: Schütz Alexandra

A legkedveltebb időszak a látogatók körében a farsang és a karácsony. A helyi karnevált a lakosok február elején tartják, amikor is hemzsegnek a hangulatos utcákban az odalátogatók és a beöltözött résztvevők. Az adventi időszak pedig szintén közkedvelt, hiszen, kit is ne nyűgözne le séta közben egy nagy mézeskalács vagy rénszarvas figura?

Az ünnepi hangulat garantált! Forrás: Schütz Alexandra

A gasztronómia is kiemelt szerepet játszik Szamoborban. A híres Samoborska Klet nevű étteremben ismerkedtünk meg a híres, neves zágráb megyei ízekkel, a régió tradícióival. Szamobori kolbász és sütőtökrémleves is az asztalra került.

Mindehhez jól illett a szamobori bermet, amelyet a Philipecz család műhelyében kóstolhattunk meg. Megcsodálhattunk egy épületen belüli kutat és az 1864-ben készített, monumentális szőlőprést, melyet a mai napig beüzemelnek a szüreteken.

A bermet kóstoló Forrás: Schütz Alexandra

A vörös borhoz fűszernövényeket, déli gyümölcsöket és egyéb titkos összetevőket adnak, így készül az édes-keserű ízű ital. A másik különlegesség pedig a helyi mustár, amelyet szőlő lekvárral készítenek. Marhahúsokhoz, kolbászokhoz és persze a fokhagymával ízesített szamobori kolbászhoz, a češnofkához ajánlják.

Na és milyen is az a híres Samoborska kremšnita?

Miután felvérteztük magunkat az ünnepi hangulatra és egy kisebb sétán is túl voltunk, elérkeztünk a híres és ellenállhatatlan szamobori krémes, a "Samoborska kremšnita" megkóstolásához. A mennyei ízvilág mindannyiunkat magával ragadott.

A krémes mennyei ízvilága mindenkit magával ragad! Forrás: Schütz Alexandra

A vezetett túrán ellátogattunk a Tomislav térre, megtekintettük a Szent Anastazije templomot, a Livadić-palotát kívülről és az óvárosba is belátást nyerhettünk.

A napot pedig a régió hagyományos gasztronómiai ínyencségeivel és különleges pezsgők és borok kóstolásával zártuk.

Az esti finomságok Forrás: Schütz Alexandra

Luxus, ami magával ragad

Az éjszakát pedig a Zágráb szívében található Amadria Park Hotel Capital-ban töltöttük. A hotel a 20. század eleji építészet pompáját a modern hotelek előkelő eleganciájával kombinálja. A szálloda klasszikus zágrábi jelleget árasztó, kitűnő hangulatot kínál.

Mielőtt másnap elmerültünk volna a színes és vibráló horvát főváros szívében, egy mennyei és ínycsiklandó svédasztalos reggelit fogyaszthattunk el a szállodában.

Reggeli a szállodában Forrás: Schütz Alexandra

Zágráb, ahol minden karnyújtásnyira van

Teljes napunkat a főváros csodáira szenteltük, de már az első percben érezhető volt a kettőség. A hol csendes és nyugodt, hol pedig lüktető zágrábi utcák kontrasztja tükrözte a város lelkületét is.

Más nagyvárosokkal ellentétben, Zágráb megőrizte történelmi mivoltát. Különválik a modern és ezen történelmi városrész is.

A főtér magába foglalja a múltat és a jelent is. Itt található Jellasics bán szobra, amellyel kapcsolatban érdekesség, hogy 1990-ben más irányba állították vissza, dél felé fordítva, még ezelőtt Horvátország alárendelt viszonya miatt Magyarország felé nézett.

Kipróbáltuk a zágrábi siklót is, amely a világ legrövidebb távú tömegközlekedésre szánt kábelvasútja. A panoráma lenyűgöző volt. A jármű az Alsóvárost köti össze a Felsővárossal.

A zágrábi téli táj Forrás: Schütz Alexandra

Az esős idő ellenére is bámulatos élményt nyújtottak Zágráb esztétikus utcái és hangulata. Az irányt a Megtört Szívek Múzeuma ( Museum of Broken Relationships) felé vettük, ahol igazán kivételes és egyedi történetekről olvashattunk. A kiállításon az egykori szerelmesek által hátrahagyott személyes tárgyak láthatók, rövid leírásokkal kísérve.

A kiállításból feleszmélve pedig egy lövésre lettünk figyelmesek. A Lotrščak-torony közelben voltunk, amely Zágráb egyik legvonzóbb részén, a felső városban vagy Gradec-ben található. A templomharangok csengetésének összehangolásával a toronyból mindennap lőnek egyet délben. Ez a hagyomány és "napi rutin" a 19. századból indult, azóta kifejezetten turistalátványosságnak számít.

Pod Zidom bistro, ha megéheznénk

Az ebédet a központhoz közel elhelyezkedő Pod Zidom Bistro-ban ejtettük meg. A helyszín egyszerre történelmi és modern, a város szívében van, de nem érinti a tipikus városi rohanás.

Az íncsiklandó ízek világa Forrás: Schütz Alexandra

Ebéd után a Grič-alagúthoz is ellátogattunk, amin átkelve újabb csodának lehettünk részesei. Különböző színű fények váltakoztak, egyik árnyalatból a másikba váltottak. Az alagutat egyébként a II. világháború alatt bombabiztos sétánynak építették, de a háborút követően gyorsan romlásnak indult és használaton kívül került. Nem érdemes ezt a látványosságot sem kihagyni az odalátogatóknak!

Csoda fények, csoda hely Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség - Julien Duval

Az adventi forgatag, ahol az ünnepi hangulat garantált

A sötétedés közeledtével az adventi vásár felé vettük az irányt. Az advent forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya. Az Advent Zágráb helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze, ahol egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. A karácsonyi portékák széles választékából válogathatunk. Kézműves dísztárgyak, gyertyák, ékszerek, kerámiák, likőrök éppúgy kaphatóak, mint a horvát jelképnek számító piros mézeskalács szív, a Licitar, illetve a kézzel faragott és festett fajátékok. Az esti órákban elkezdődött hóesés és a főtéren felcsendült, jól ismert karácsonyi számok pedig tökéletesen meghozták az ünnepi hangulatot.

Az adventi forgatag Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség - Julien Duval

Mindent a karácsonyi vásárról

A zágrábi karácsonyi vásár 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az „Európa Legjobb Karácsonyi vására" címet, 2019-ben pedig "a Világ 3. Legjobb Karácsonyi vásárának" választották. Az Advent Zágrábban elnevezésű rendezvénysorozat rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait. Idén december 2-a és január 7-e között várja a látogatókat az Advent Zágrábban karácsonyi vásár rengeteg látnivalóval és programmal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.