Adományozzunk szívből, ne a lomoktól akarjunk megszabadulni

tanácsok adományozás lomtalanítás szeretet magazin
Adományozás. Milyen szép szó. Hány ember lelkét melengeti, pláne a karácsonyi időszakban. Hány embert fakaszt mosolyra egy-egy szép ajándék, egy önzetlen törődés. Adhatuk tartós élelmiszert, ruhákat, de még nagyobb bútort is. Azt azonban sose feledjük, ami számunkra lom, az másnak is csak egy szemét.

Ha érzelmi intelligenciánk kimagasló, netán a saját bőrünkön, közvetlen környezetünkben tapasztaltuk meg, hogy milyen érzés máról holnapra megélni, mit jelent az étel vagy az alapvető egzisztencia hiánya, ha tehetjük, biztosan szívünkből adakozunk.

Főszabály: azt adjuk oda, amit mi is szívesen fogadnánk!

Ajándék lónak ne nézd a fogát! – tartja a mondás, de azzal jó, ha tisztában vagyunk, hogy a lomnak senki nem örül. Ha adományozunk, fontos, hogy arra koncentráljunk, hogy igazán örömet okozzunk, és ne arra, hogy lakásunkba minél kevesebb kacat maradjon.

A gyermeki öröm a legszebb! Forrás: Freepik

Mielőtt elhatároznánk, hogy adakozunk, a Bízd Rá Magad Alapítvány a következő kérdések átgondolását javasolja:

Miért akarunk adni? Milyen ügyek vagy problémák iránt érzünk őszinte elhivatottságot? Melyek azok a témák, amelyek megérintenek és belső indíttatásból akarunk lehetőségeinkhez mérten jót tenni?

Az adományozás akár egy közös baráti vagy családi program is lehet. Minél több embert ösztönzünk arra, hogy kövesse a példánkat, annál több gyermekek arcára csalhatunk mosolyt. Ha adakozunk, ne felejtsük el megkérdezni a segítő szervezeteket sem, hiszen azok biztosan tudják mivel tudunk a leghatékonyabban segíteni.

De mit és hogyan adjuk?

Élelmiszerek, egészségügyi csomagok

Ha élelmiszerekben gondolkozunk, azok mindenképpen tartósak legyenek és a lejáratra is figyeljünk. Gondoljunk csak bele, mi sem sütünk a lejárt lisztből és a kétes állagú krémeket, lekvárokat sem kenjük a kenyérre. Attól, mert valaki éhezik, nem jelenti azt, hogy ő ezeket szívesen elfogyasztaná. Ezen kívül adományozhatunk még egyéni vagy családi egységcsomagokat, egészségügyi, tisztálkodási csomagokat is.

Ruhák, cipők, kiegészítők

Ha ruhát, cipőt vagy kiegészítőket adnánk oda szívesen a rászoruló családoknak, az állapotát tartsuk szem előtt. Hiszen, ha rossz a cipzár, vagy lyukas egy ruha, nem csak mi, más sem tudja felvenni. Ahogyan egy régi öltöny vagy báli ruha sem praktikus az adománycsomagban. A nemek és/vagy méretek szerinti csoportosítás is segíthet, hogy a megfelelő ruhadarab a megfelelő helyre jusson. A holmik tisztasága pedig alapvető elvárás. Senki sem örülne egy vér- vagy ételfoltos, esetleg sáros pólónak. A különböző korosztályokra bontott tankönyvek vagy gyerekjátékok is hasznos ajándékok lehetnek.

Nagyobb háztartási eszközök, bútorok

A nagyobb háztartási eszközeinkre, bútorainkra se úgy tekintsünk, hogy lomtalanítás gyanánt elajándékozzuk. Csak azokat adományozzuk el, amik valóban hasznosak lehetnek egy hátrányos helyzetű családnak

Pénzadomány, önkéntes munka

Természetesen, ha nincs olyan dolog, amitől szívesen megválnánk vagy nincs időnk a tartós élelmiszer beszerzésére, az egyszer vagy rendszeres pénzadomány, önkéntes munka is hatalmas segítség.

Attól, hogy márkás, nem igaz, hogy túl jó nekik!

Neked már nem kell, szűk, bő, meguntad, a gyerek kinőtte, odaadnád, de olyan drága volt, márkás, már-már státuszszimbólum, gondolod, és mindjárt neki is esel, itt-ott megszaggatod egy kicsit, hadd látszódjon már azon az emberen, hogy körön kívül van, mondhatni nincstelen... Soha ne rúgj bele a földön fekvőbe! Adakozni, segíteni nem kötelező, ha nem teszed, sem leszel rossz ember.

Az adományozás egy másik útja

Vannak olyan jótékonysági szervezetek, alapítványok, egyesületek, amik lehetőséget biztosítanak arra, hogy úgy segíthessünk karácsonykor, hogy nem általánosan adományozunk, hanem egy adott gyermek vágyát teljesítjük. Ilyenkor, tehát nem a gyerekeknek adja át az adott szervezet az ajándékot, hanem a szülőknek, akik így teljesíthetik gyermekük vágyát. A szülőt így azzal ajándékozhatjuk meg, hogy képes lesz boldoggá tenni gyermekét. Ha ezt a fajta adományozást választjuk, számolnunk kell azzal, hogy ez egy költségesebb forma. Ez a fajta örömszerzés azonban sokkal személyesebb és hitelesebb, hiszen a gyermek a saját szülőjétől kaphatja meg a vágyott játékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.