Azt gondolod, sose ennél rovart? Nos, van egy rossz hírünk...

élelmiszer rovar fehérjetartalom Európa
A rovarevéstől az európai emberek zöme elborzad, pedig nem mi vagyunk az első nemzedék, aki fogyaszt ilyesmit. Antonovics Bence környezetvédelmi szakember az alternatív tápanyagforrásokról tartott előadásán elárulta, volt, amikor Európában is nagy mennyiségben szolgált táplálékul a rovar. 

Antonovics Bence hozzátette, bármennyire is idegenkedünk a rovaroktól, fogyasztásuk a magas fehérjetartalmuk miatt elkerülhetetlen, maximum nem egészben ropogtatjuk az ízeltlábúakat, hanem például liszt, akár adalékanyag formájában.

A bíbortetű például vörös ételszínezőként használatos. Forrás: Wikipedia

Hogy mennyire távol áll tőlünk a rovarevés gondolata, mi sem bizonyítja jobban, hogy hatalmas felháborodást keltett, amikor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleményére támaszkodva az Európai Bizottság 2023. január 24-től engedélyezte a gyártóknak, hogy szabadon adagolhassák a házi tücsökből készített, részben zsírtalanított port az emberi fogyasztásra szánt termékekbe.

Bár a felmérések szerint hazánkban rendkívül elutasítóak a tücskök-bogarak élelmiszerként való felhasználásával kapcsolatban, elvitathatatlan, hogy környezetvédelmi szempontból igen előnyös volna a rovartenyésztés térhódítása a klasszikus húsipar rovására.

Január 26-án egy másik ízeltlábú is zöld utat kapott, erről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ellenérzés ide vagy oda, rovarok pedig már jó ideje alkotórészei bizonyos ételeinknek. Az EU hivatalos kiadványaiból kiderül, hogy gyakorlatilag bármilyen tartós, illetve késztermékbe belekerülhetnek és gyakran bele is kerülnek az ízeltlábúakat vagy azok lárváit tartalmazó adalékok. Rengeteg hazai és importtermékben is megtalálható például a kármin (E-120) nevű vörös színezék, melyet a Mexikóban őshonos nőstény bíbortetvek összezúzása útján állítanak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.