mentális kimerültség szünet alvás
Mind tudjuk, hogy nem kell nap, mint nap 100 százalékosan teljesítenünk otthon és a munkahelyünkön sem. Nem kell mindig, minden problémát azonnal megoldanunk. Cikkünkben 7 pontban összegyűjtöttük, mely dolgokra kellene jobban odafigyelnünk önmagunkkal szemben, hogy elkerüljük a kimerülést.

Ritkán fordítunk időt a valódi kikapcsolódásra, pedig a feltöltődésre nagy szükségünk lenne. A legtöbben nem tudunk határokat szabni és betartani azokat annak érdekében, hogy legyen időnk pihenni. Pedig már egy pár perces kávészünet is sokat számít munka közben. A minőségi énidő eltöltése azonban sokat tehet azért, hogy elkerüld a kimerültséget.

Fizikai kimerültség

A fizikai fáradtság jeleit vesszük észre legegyszerűbben magunkon. Feszülő izmok, elnehezülő végtagok, fejfájás jellemzi, miközben szemeid is le-lecsukódnak és már koncentrálni se bírsz rendesen. Ilyenkor adj egy kis szünetet a testednek, próbálj meg többet aludni, az alvás előtti utolsó fél órában kerüld a munkát és a számítógép vagy telefon kijelzőjét. Az aktív feltöltődés formája a séta és a sport.

A fizikai fáradtság jeleit vesszük észre legegyszerűbben magunkon Forrás: Shutterstock/Alpa Prod

Szociális kimerültség

Az ember alapvetően szociális lény, de ha túl sokat jársz rendezvényekre, megbeszélésekre és a naptárad tele van írva programokkal, az kimerít. Ilyenkor rád tör az érzés, hogy kicsit egyedül maradnál, hogy újból feltöltődhess. Tarts pár órás szünetet értesítők és a közösségi média kikapcsolásával vagy vegyél ki pár napot, maradj otthon vagy utazz el valahova és lehetőleg azok társaságát keresd, akik feltöltenek.

Mentális kimerültség

Fejünket a legnehezebb rávenni arra, hogy egy időre kikapcsolódjon. A határidők és elintéznivalók tengerében fáj a fejed, nem tudsz koncentrálni miközben a percek csak telnek, de a munka mégse halad - ezek a mentális kimerültség jelei. Tarts szüneteket nap közben, mozgasd át elgémberedett tagjaidat, relaxálj, meditálj, vagy sétálj egyet, ha van rá lehetőséged.

Érzelmi kimerültség

Vannak, akik gond nélkül beszélnek érzelmeikről, míg mások arcáról még a jókedv is nehezen leolvasható. Érzelmi túlcsordulást okozhat egy nagyobb életkrízis, mint a szakítás, a gyász és a váratlanul bekövetkezett élethelyzetek, mint az orosz-ukrán háború. Az ingerültség, a türelmetlenség és a szélsőséges hangulatingadozás mind az érzelmi kimerültség jelei. A megnyugvás érdekében beszélgess valakivel érzelmeidről vagy írd le őket. Segíthet az is, ha nemet mondasz és olyan dolgokat csinálsz, amiket szeretnél a kötelességek elvégzése helyett.

Kreatív kimerültség

Ha folyton pörögsz és feszült munkatempóban dolgozol, de mégis innovatív, új ötletekkel kell előrukkolnod a folyamatos stressz hatása alatt, az szinte egyenes út a kiégéshez, ami megöli a kreativitást. Ha úgy érzed, hogy a fejed üres és már semmi új nem jut eszedbe, tarts szünetet, hagyd feltöltődni a fejed. Menj ki sétálni, zökkentsd ki magad a napi rutinból. Találkozz inspiráló emberekkel, vagy olvass el egy általuk írt könyvet, nézd meg előadásukat. Keress olyan számodra izgalmas, érdekes és színes tartalmakat, amik új ötleteket adhatnak.

Ha úgy érzed, hogy a fejed üres és már semmi új nem jut eszedbe, tarts szünetet Forrás: Shutterstock

Érzékszervi kimerültség

A túl sok inger és zaj, az új információk és események kimerítik befogadóképességedet egy-egy nap során. Az állandó zsongásban állj meg egy pillanatra. Csukd le a géped, kapcsolt ki az értesítéseket, hunyd le a szemed és figyelj a légzésedre. Egy kis meditáció vagy szunyókálás újra feltölt majd energiával, miközben érzékszerveid is megpihennek egy kicsit.

Spirituális kimerültség

Amikor úgy érzed, hogy csak sodródsz az árral, kevésbé irányítod az eseményeket, nem találod a helyed, se az életed értelmét a mindennapok során, akkor bizony, spirituálisan kimerültél. A meditáció és relaxáció, az önismereti gyakorlatok segítenek abban, hogy jobban megismerd önmagad és felfedezd más oldaladat is.

Amennyiben úgy érzed, elfáradtál, kimerültél bármilyen módon is, tarts egy kis szünetet és töltődj fel, hogy könnyebben induljon a másnap. A munka is jobban fog menni, ha rendesen tudsz koncentrálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.