Az egészséges fogyás titka: A januári gyorsdiéta többet árt, mint használ

diéta tanácsok fogyás egészség étkezés
Azok, akik idén januárban próbálnának fogyókúrába kezdeni, talán kísértésbe esnek, hogy kipróbáljanak egy gyorsdiétát. Bár igaz, hogy a diéták segíthetnek leadni a kilókat, méghozzá gyorsan - gyakran többet ártanak, mint használnak.

A valóságban a gyorsdiéták ellenünk dolgoznak és hosszú távon megnehezíthetik a fogyást. A hírességek és influencerek által hirdetett, hóbortos diéták évek óta népszerűek. Ezek drasztikusan megváltoztatják az emberek étkezési szokásait, általában úgy, hogy néhány hétre napi 800-1 200 kalóriára csökkentik a kalóriabevitelt. Néhány példa erre az Atkins-diéta, a keto diéta és a nyersétel-diéta.

Az anyagcsere azokra a kémiai folyamatokra utal, amelyek végbemennek, amikor a szervezet az ételeket és italokat energiává alakítja, és a felesleges energiát zsírként tárolja.

Ezt sok minden befolyásolja - többek között az étrend, a testmozgás és a hormonok. A kényszerdiéták mindezeket az összetevőket befolyásolják.

Nem mindegy, hogy hogyan diétázol Forrás: Shutterstock

– Ez az adaptív válasz a rendszeres étkezéshez való visszatérés után is fennmaradhat, ami valószínűbbé teszi a súlygyarapodást – folytatta.

Magyarázatot adhat arra, hogy a fogyókúrák mintegy 80 százaléka miért vall kudarcot - a fogyókúrázó végül visszahízik, vagy még többet hízik, mint amennyit leadott.

Ha fogyni szeretnénk, a legjobb stratégia a hosszú távú, fokozatos fogyókúra követése. A fogyásnak ezek a lassabb formái fenntarthatóbbnak bizonyultak, és kevésbé káros hatással vannak az anyagcserére, mint a gyorsdiéták.

A feldolgozott élelmiszerek helyett a teljes értékű táplálkozásra való összpontosítás és a házilag főzés remek kiindulópont.

Ez azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket kell fogyasztani.

Az NHS azt ajánlja, hogy napi ötször étkezzünk a kiegyensúlyozott étrend fenntartásához.

A magas fehérjetartalmú ételek, például a pulyka vagy a bab fogyasztása segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, ami segíthet a fogyásban.

A mozgás fontossága mellett, az sem elhanyagolható, hogy megtanuljuk, hogyan kell pihenni, ami magában foglalja a sok alvást és a stresszszint kezelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.