Aperol Spritz vagy Negroni? A mixer ajánlásával

Forrás:Pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Aperol Spritz mostanra szinte az egész világot meghódította, Magyarországot is beleértve, a Negroni pedig a mai napig az egyik legnépszerűbb koktél. Honnan ered ez a két különleges ital, hogyan kell őket jól elkészíteni, és melyiket mikor igyuk?
Forrás: Pixabay

Aperol Spritz - jég, narancs és varázslat

Az Aperol Spritz Észak-Olaszországból ered, Itáliában már a második világháború óta népszerű. Nem túl meglepő módon az alapja a szintén itáliai, egész pontosan padovai, Aperol névre hallgató keserűlikőr.

Az Aperol története

Forrás: Pixabay

Az Aperol neve az olasz aperitivo - magyarul: aperitif - szóból ered, tulajdonképpen egy szlengszó. Az olaszok nagyon jók ebben a műfajban, gondoljunk csak a Martinire vagy a Camparira. Az Aperolt 1919-ben alkották meg a Barbieri testvérek, az összetétele - mondhatni, magától értetődően - titkos. Az ital hivatalos honlapja szerint a likőr “keserű és édes narancsok keveréke”. Más források szerint egyebek mellett van még benne tárnics, rebarbara és kínafa is. A többi összetevő, illetve az arányok viszont tényleg titkosak.

A Camparihoz képest az Aperolban feleannyi (11%) alkohol van, viszont a cukortartalmuk megegyezik. Az Aperol ugyanakkor kevésbé kesernyés, és jóval világosabb színű, mint a Campari.

Az Aperol Spritz

Forrás: Pixabay

Barbieri Luighi és Silvio az apjuktól, Giuseppétől örökölték a lepárlóüzemet, és állítólag hét éven át kísérleteztek, míg szó szerint kifőzték a most ismert Aperolt. Az Aperol Spritz néhány évtizeddel később hódította meg Olaszországot, az 50-es években már népszerű koktélnak számított. A világot pedig a 2000-es évek második felétől hódította meg igazán, amikor a Campari Group megszerezte az Aperolt, és intenzív reklámkampányba kezdett.

Az Aperol Spritz elkészítése

A tökéletes Aperol Spritz hozzávalói:

  • 9 cl prosecco

  • 6 cl Aperol

  • 3 cl szóda

  • jégkocka

  • narancsszelet vagy -karika és/vagy olajbogyó

Elkészítése:

Koktéljéggel teli borospohárba töltjük az Aperolt és a proseccót, majd a szódát. Leggyakrabban narancsszelettel egészítik ki ezt a koktélt, de Olaszországban gyakori, hogy olajbogyóval kínálják, és azzal is meglepően finom. Ha spriccelünk rá egy kis narancshéjolajat, vagy narancshéjjal dörzsöljük be a pohár szélét, akkor tényleg semmi nem hiányzik egy tökéletes Aperol Spritzhez. Az italt finoman keverjük össze, hogy minél több szénsav maradjon benne. A narancsot pedig alaposan mossuk meg szivaccsal, forró vízben a héján lévő vegyi anyagok eltávolítása érdekében (kivéve, ha bio narancsot használunk). A végeredmény - túlzás nélkül - egy olyan koktél, ami szinte mindenkit elvarázsol.

Negroni - egy olasz gróf keserédes álma

A Negroni alapja ugyancsak egy emblematikus olasz, keserű narancsot tartalmazó keserűlikőr, a Campari, és népszerűségét tekintve is ugyanabban a ligában játszik, mint az Aperol.

A Campari története

Forrás: Wikipédia

Az ital névadója a olasz Guiseppe Campari, aki 1860-ban alkotta meg a róla elnevezett likőrt. A Caffé Camparit 1867-ben nyitotta meg Milánóban, a Dóm téren. Nem ez volt az egyetlen saját készítésű ital, amit a vendégeknek kínált, erre azonban azonnal felfigyeltek. A kesernyés ízű, piros színű aperitif hamar népszerű lett, és a tulajdonos-feltalálóról rajta maradt a Campari Bitter név.

Az összetételéről még kevesebbet tudni, mint az Aperol esetében, annyira őrzik receptjének a titkát. Annyi biztos, hogy van benne keserű narancs és kínafakéreg, valamint hogy gyógynövények és gyümölcsök kivonatából készítik. Több benne az alkohol, mint az Aperolban, érdekesség, hogy alkoholtartalmát 20,5%-tól 28%-ig célországtól függően állítják be (Magyarországon 25%).

A Negroni

A Campari a kezdetektől fogva kedvelt koktélalapanyag, gondoljunk csak a Campari szódára vagy az Americano koktélra. A legenda szerint ez utóbbi, vermutból és Campariból készülő ital volt Camillo Negroni gróf kedvence is. Egy alkalommal, a szájhagyomány szerint 1919-ben, amikor a gróf besétált törzshelyére, a firenzei Caffé Cassoniba, ugyancsak Americanóra vágyott, de megkérte az ott dolgozó Fosco Scarsellit, hogy ezúttal a koktél legyen kicsit erősebb a szokásosnál. Scarselli pedig a szódát ginnel helyettesítette - így született meg a Negroni koktél.

A hagyomány szerint a koktél annyira ízlett a grófnak, hogy attól kezdve nem ivott Americanót, csakis Negronit, akár napi 20-at is. A Negroni igazán a második világháborút követően indult hódító útjára világszerte, mára pedig az egyik legnépszerűbb koktélként tartják számon.

A Negroni elkészítése

  • 3 cl Campari
  • 3 cl rosso vermut (édes)
  • 3 cl gin
  • narancshéj
  • jég
Forrás: Pixabay

Az összetevőket a narancs kivételével előhűtött keverőpohárba töltjük, majd addig keverjük egy bárkanállal, míg eléri a megfelelő hígítottságot. Ehhez időnként meg kell kóstolnunk a készülő koktélt. Hűtött old fashioned pohárba szűrjük jégkockákra, majd egy vékony narancshéjjal díszítjük. Egy kevés narancshéjolaj ezen a koktélon is elfér.

Az Aperol és a Negroni az Instagramon

Azt, hogy ez a két koktél ilyen népszerű, több tényezőnek köszönhető. Mindkettő különleges, frissítő és kimondottan finom ital. Ráadásul a jégkockák csörömpölése és a narancs tovább fokozzák az élményt. Nem utolsó sorban pedig mindkét koktél gyönyörű, narancssárga színű, ami a fotókon is nagyon jól mutat. Ennek is köszönhető, hogy az Instagramon szívesen szelfiznek ezekkel az emberek. Az #aperolspritz hashtagre például csaknem 1.300.000 találatot kapunk, de a #negroni-ra is több mint 550 ezer fotó az eredmény (2019 szeptember közepén).

Melyiket válasszuk?

Mindkét koktél minőségi alapanyagokból készül, kellemes ízű és frissítő, főleg a nyári melegben abszolút itatja magát. Az Aperol Spritz könnyedebb, gyümölcsösebb, és mivel az Aperol maga is gyengébb, mint a Campari, valamint a gin is hiányzik belőle, kevésbé alkoholos koktél, mint a Negroni. Így többet meg lehet belőle inni anélkül, hogy nagyon megártana - de azért ezzel is érdemes vigyázni, mert becsapós lehet.

Végső soron mindkét koktél jó választás, azt pedig hogy kinek melyik ízlik jobban, csak egyféleképpen lehet eldönteni: meg kell őket kóstolni.

Bestmixer - egy suli, ahol mindent megtudhatsz a koktélokról és a kávékról

Ha azonban ennél többet akarsz tudni a koktélokról vagy a kávékról, és profi bartenderektől, baristáktól tanulnád meg a szakma elméleti tudásanyagát és gyakorlati fortélyait, jelentkezz a Best Mixer iskola mixer tanfolyamaira. Képzéseik nem csak Budapesten, hanem az ország több nagyvárosában is elérhetőek. További információért nézd meg a honlapjukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.