súlyfelesleg hízás zsírégetés fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Integetőizom, úszógumi, pufókás arc - nem is hinnéd, de ahol a súlyfelesleg, ott a megoldás kulcsa is. A Life.hu elárulja, hogyan szabadulhatsz meg a súlyfeleslegtől bizonyos testrészeken. 

Egy friss kutatás szerint nem igaz az az állítás, miszerint alkatunk és az ahhoz makacsul ragaszkodó zsírpárnák genetikailag meghatározottak, és nem létezik helyi zsírégetés. A szakértők úgy vélik, éppen a súlyfeleslegünk helye lehet a kulcs ahhoz, hogy megértsük, miért nem sikerül elérnünk az álomalakot. "A helytelen táplálkozás, a hormonális problémák, a stressz és a méreganyagok mind olyan tényezők, melyek nagyban meghatározzák, hová raktározódik a zsír" - mondja a Clean&Lean diéta szakértője, James Duigan, aki olyan sztárokat edz, mint Elle Macpherson és Rosie Huntington-Whiteley. Szerinte ugyanis csak legenda, hogy a helyi zsírégetés nem létezik: megfelelő diétával és gyakorlatokkal célzottan a problémás területeket szabadítjuk meg a makacs zsírpárnáktól. A szakértő hét típust határoz meg aszerint, hová rakódik a zsírréteg, és mindegyikhez más és más diétát és edzéstervet javasol. Lássuk, melyek azok.

1. Puffadt has

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor a hasad állandóan duzzadt, és hiába diétáztál korábban, soha nem lett teljesen lapos. Legtöbbször a hasad méretéből már megállapítod, híztál-e valamennyit. A szakértő szerint a stressz és a has körfogata szoros összeköttetésben állnak egymással: Amikor idegesek vagyunk, fokozódik a mellékvese működése, ami arra ösztönzi a szervezetet, hogy a has köré raktározza a zsírt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A megoldás:

Jó hír, hogy nem kell egész nap hasprést végezned ahhoz, hogy megszabadulj a hasi zsírpárnáktól. A szakértő szerint a túlzásba vitt kardióedzésektől is érdemes tartózkodni, ezek ugyanis mind emelik a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Ehelyett a jógát, súlyzós edzéseket vagy a Pilatest javasolja. A lapos has elérése érdekében érdemes figyelmet fordítani a helyes táplálkozásra is. Kerüld az édességet, a kávét, az alkoholt, a sót és a gyorséttermeket is, és tapasztald ki, mely élelmiszerek azok, melyek haspuffadást okoznak. Érdemes visszafogni a túlzott gabonafogyasztást is, hiszen ez nagyban növeli a hasi körfogat méretét. De nagyon jót tesz a sok zöldség és gyümölcs, a hal és a csirke, az édesburgonya, az olajbogyó és az avokádó is, illetve a halolaj és az omega 3-6-9 fogyasztása.

2. Vastag vádli

Rosszul alszol? Nehéznek és kényelmetlennek érzed a lábaidat, esetleg gondot jelent felvenni a térdig érő csizmáidat? Ha a válaszod igen, te is ebbe a kategóriába tartozol. James Duigan szerint a felsoroltakért a kevés pihenés, a gyakori éjszakai ébredések tehetők felelőssé. A hosszú távú kialvatlanság nemcsak az egészségre ártalmas, hanem a vádlira rakódott feleslegért is okolható.

A megoldás:

A szakértő szerint személyenként változik, kinek mennyi alvásra van szüksége. Az azonban nagyon jót tesz, ha kerülöd a késő esti étkezéseket, vacsorára szénhidrát- és cukormentes ételeket választasz. Kerüld a kávét, a teát és a csokoládét is a stimuláló hatásuk miatt. Lefekvés előtt már ne igyál túl sok folyadékot, így a teli hólyag sem fog felébreszteni. Áramtalanítsd az elektromos készülékeket, bekapcsolt állapotban ugyanis túlingerelhetik a szervezetet. Javasolt a B-vitaminban gazdag étrend, tehát a sok hal, tojás, dió és joghurt fogyasztása.

3. Hájas hát

Ha azt tapasztalod, hogy általában a hátadra megy a felesleg, hiába viselsz jó melltartót, nem "takar" eléggé, valamint általában a hónaljadnál raktározódik a zsír, akkor te is ebbe a típusba tartozol. Az ok a szervezeted számára nehezen emészthető szénhidrátok. Akadnak nők, akiknek szervezete nem képes teljes mértékben megemészteni a szénhidrátokat, amelyről többek között a felsőtestre rakódott zsírréteg árulkodhat. Ha ide tartozol, akkor a legproblémásabb területeid a hát, a vállak és a mell környéke, valamint a hónalj.

A megoldás:

Kerüld a zsírban és szénhidrátban gazdag táplálkozást, így például a rizst és a tésztát is próbáld meg kiiktatni az étrendedből. Helyettesítsd őket lassan felszívódó, finomítatlan szénhidrátokkal - barnarizzsel, hajdinával, zabbal vagy kölessel. A zöldségfogyasztás nagyon fontos, hiszen rengeteg értékes rostot juttatsz a szervezetedbe.

4. Integetőizom

Vastagnak találod a felkarodat, esetleg a bőröd is egyenetlen rajta? Az ujjatlan, felül kivágott felsőket fel sem mered venni, mert hájasnak érzed a hónaljadat és a mellkasod felső részét? Akkor bizony te is ebbe a típusba tartozol. Az okot a felgyülemlett méreganyagok jelentik. A mindennapok során ugyanis észre sem vesszük, mennyi toxikus anyag kerül a szervezetünkbe.

A megoldás:

A szakértő a karizmok erősítését javasolja, de még jobb, ha olyan sport után nézel, ami a test erősítése mellett méregtelenítő hatással is bír. A negyven fokra felfűtött teremben végzett Bikram-jóga például remek választás. A méregtelenítés ennél a típusnál kiemelkedően fontos!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

5. Úszógumi

Ha alapvetően karcsú vagy, és egyedül a csípődön található némi felesleg, ami olykor előszeretettel türemkedik ki a felsőd és a szűk nadrágod között, akkor te is ebbe a típusba tartozol. Az ok a túlzásba vitt cukorfogyasztás. Emiatt ugyanis a szervezet nem képes helyén kezelni az inzulinszintet, ez az oka az oldaladon lerakódó zsírpárnáknak. Amint száműzöd a finomított cukrokat, azonnal látható eredményeket tapasztalhatsz majd.

A megoldás:

Ez a fajta zsír összefüggésbe hozható a hasi felesleggel, így a túlzásba vitt stresszel is. Érdemes tehát elegendő időt szánnod a pihenésre. Emellett fogyassz olyan, antioxidánsokban gazdag ételeket, mint bogyós gyümölcsök és a színes zöldségek. A zöld és fehér tea pedig remekül szabályozza a vércukorszintet. A cinkben gazdag élelmiszerek szintén javasoltak: fogyassz marhahúst és tökmagot is.

6. Pufók arc

Az ebbe a típusba tartozók rendszerint hold alakú arccal rendelkeznek. Ha híznak, azt az arcukon és a nyakuk környékén lehet elsőként észrevenni. Az ok pedig a túl sok alkohol. A rendszeres alkoholfogyasztás ugyanis vízvisszatartó hatással bír, ugyanakkor dehidratálja a bőrt, ezáltal sokat veszít a feszességéből. Kissé ellentmondásosan hangzik, mégis így van: az alkohol vízvisszatartást, ugyanakkor vízhiányt okozhat. Ezzel magyarázható, hogy a rendszeres ivók arca általában sokkal kerekebb az átlagosnál.

A megoldás:

A mértékkel fogyasztott finom borok valóban jó hatással lehetnek egészségedre, mégis érdemes csökkentened a fogyasztásukat. Próbálj meg egy héten legalább négy olyan napot tartani, amikor abszolút nem iszol. Hasznos az is, ha beiktatod a mindennapi rutinodba az arcmasszázst is, általa sokkal tónusosabbá válik az arc és még a ráncok idő előtti kialakulásának is búcsút inthetsz.

7. Vastag combok

Vékony a derekad, lapos a hasad, egyedül a combjaid kerekebbek a kelleténél? Kisebb méretű ruhákat hordasz, és határozottan körte alakod van? Akkor bizony ebbe a típusba tartozol. Az ok: a szüleid. A vastag combok sajnos kevésbé kisebbíthetők különféle csodadiétákkal, ez ugyanis egyrészt alkati dolog, ami a genetikának köszönhető. A jó hír azonban az, hogy sokkal egészségesebb vagy a többi típusnál: a klasszikus körte alakúaknak nem kell aggódniuk az egészségtelen hasi és háti zsírpárnák miatt, eszerint sokkal kevesebb az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri problémák vagy cukorbetegség alakuljanak ki.

A megoldás:

Az egyetlen dolog, amivel sokat tehetsz az alakodért az, hogy az állati eredetű élelmiszereket növényi eredetűekkel váltod fel. Tej helyett például érdemes szójatejet fogyasztani, gyümölcsjoghurt helyett pedig szójából készült joghurtot. A tornagyakorlatok közül a guggolások és kitörések végzése ajánlott, amivel nemcsak tónusosabbá válnak az izmok, de közben kalóriát is égetsz.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.