power plate életmód tanácsadó fitnesz Life.hu szakértő szakértő Balogh Rita speedfitnesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téged is megbabonáznak azok a zsírégetős, fogyasztós, ilyen-olyan zsírbontást és -fagyasztást ígérő bónuszok, melyeket a kuponos cégek hírdetnek? Pár ezer forint, mindössze húsz perc edzés és máris olyan feneked lehet, mint a képeken? Balogh Rita fitneszedző és életmód-tanácsadóval, a Life.hu szakértőjével olvasónk azt a témát járja körbe, hogyan karcsúsodhatunk valóban ezekkel az újfajta és egyre többet ígérő szolgáltatásokkal.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!

Kedves Rita!

Mit kell tudni ezekről a kuponos oldalakon található alakformáló edzésekről? (Speedfitness, power plate, zsírfagyasztás és egyéb olyan folyamatok, ahol zsírtöréssel és ultrahanggal dolgoznak.) Hatékonyak ezek? Érdemes bónuszt venni mondjuk speedfitness vagy power plate edzésekre? 15-20 perc alatt valóban el lehet érni valamilyen változást? Nem veszélyesek ezek a gépek? (A speedfitness gép konkrétan áramot vezet a szervezetbe.) Megsérülhetünk? Hetente hány ilyen alkalom ajánlott?

Köszönöm,
Amanda

Thinkstock
Thinkstock



Kedves Amanda!

Manapság már nagyon sokféle edzésmódszert kipróbálhatunk és egyre népszerűbbek a rohanó életmódunkhoz alkalmazkodó, kevés időráfordítással gyors eredményt hozó edzések. A két legismertebb és legnépszerűbb ezek közül az EMS technológiára épülő alakformálás, valamint a vibrációs tréning. Az EMS technológia jelenti az elektromos impulzusokat kibocsátó gépek sokaságát (speedfitness, efit, xbody stb.). Tehát elektromos árammal késztetik az izmokat összehúzódásra, természetesen veszélytelenül, nagyon kis impulzusokról beszélünk, mely az egészséges emberi testben nem okoz kárt. A vibrációs tréningek (power plate, flabélos) során pedig egy különféle frekvencián mozgó, azaz rezgő platón végezzük az edzéseket, felerősítve a testre ható erőket, így még rövidebb idő alatt még hatékonyabb eredményeket érhetünk el.

Mindkét új edzésformát kipróbáltam és amellett, hogy egyik hatékonyságában sem kételkedem, fitneszedzőként én a hagyományos alakformálásra esküszöm. Lehet ez súlyzós, saját testsúlyos vagy aerobik jellegű mozgásfajta is, ahol lassabban érhető el változás, de nem feltétlen mindig a gyors és könnyed eredmények bizonyulnak tartósnak vagy igazán hatékonynak.

A hagyományos edzéseknél testünk jelez, ha valamiből elég, elfáradtunk, viszont például az elektromos izomstimulációnál erre nincs lehetőségünk, sokkal könnyebb túlterhelni magunkat, hiszen nem a saját akaratunkkal dolgoztatjuk az izmainkat. Nem csak a gyors eredményért kell mozogni, fontos, hogy a testi-lelki egyensúlyunk is meglegyen, örömünket leljük az adott mozgásformában, kellően kikapcsoló hatású legyen, ehhez pedig legalább 40-60 perces torna szükséges, bemelegítéssel és nyújtással. Így a véleményem az, hogy érdemes kipróbálni az új edzésmódszereket kiegészítő jelleggel, beépítve a hagyományos edzéseink közé, de a sok jó tulajdonságaik ellenére nem helyettesítik azokat.

Üdv,
Rita

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




"Ha belehalok is, de én leszek a győztes"http://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130208-fogyokuras-sikertortenet-a-pocakos-zoltan-32-kilot-fogyott-izmos-fitneszmodell.htmlA zsírleszívástól belülről leszel zsíroshttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130207-a-zsirleszivas-a-zsigeri-zsir-mennyiseget-noveli-meg.html"Ne bántsák a lányomat a kövérségem miatt!"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130206-10-honap-alatt-10-ruhameretet-fogyott-egy-angol-no.htmlKettő helyett eszik Kim Kardashianhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130213-kim-kardashian-amerikai-valosagshowsztar-varandos-ketto-helyett-eszik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.