egzotikus növények a nap cikke finomság gránátalma étrend saláta egészség potencianövelő szerek gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gránátalma egy piros egzotikus gyümölcs, amely antioxidáns tartalma mellett az egész szervezetedet karbantartja, feltéve, ha rászánsz pár percet, és az apró, lédús magokat kiszedegeted a héj alól. Sőt, a gyümölcs pár cseppjétől a szexuális életed is felpezsdülhet!

A gránátalma a háborús években használt kézigránátról kapta a nevét, mert a terméshéj a kiszáradás miatt, hónapokkal az érés után hirtelen felreped, robbanásszerűen szórva szét a magokat. A hatása azonban sokkal biztonságosabb, mint névadójának. A gránátalmát már az ókorban is ismerték, és a Biblia is többször említi, mint szép és értékes gyümölcsöt. Az őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, ezeken a területeken nagy becsben tartják és számos fantasztikus ételt tesznek ízletesebbé a magjával. Örményországban a népet jelképezi a gyümölcs, ezért művészeti motívumként is használják, kerámiák és ajándéktárgyak díszítésére. Az ókori egyiptomiak a jólét szimbólumának tartották, a görögök halotti gyümölcsként tekintettek rá. A Korán szerint a gránátalma a paradicsomban nő, a hinduk az istenekkel hozzák összefüggésbe ezt a gyümölcsöt. Nem is csoda, ha egy misztikus aura lengi körül ezt a piros magoktól burjánzó gyümölcsöt. Sőt, a belsejében lévő rengeteg magnak köszönhetően termékenységi jelképként is számon tartják. Görögországban gránátalmát dobnak a padlóra: ha darabokra törik, az bőséget és jólétet jelent.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Ha Bangkok utcáin sétálni indulsz, előbb-utóbb belebotlasz egy kiskocsit toló nénibe, akinek a napi munkája azzal telik, hogy a kocsin, egy szerkezettel a gránátalmákból kinyerje a levet, és kis üvegekbe töltve árulja. Így azonnal ízletes gyümölcslével frissítheted fel magad. Abban az esetben, ha a saját konyhádba szeretnéd végrehajtani a műveletet, számíts arra, hogy a piros lé összefröcsköl mindent, de hidd el, akkor is megéri a fáradtságot!


Gránátalma a kertedből

A gránátalma könnyen szaporítható növény. A gyökeres tősarjakat ősszel lehet leválasztani az anyatőről és védett, napos helyre kell ültetni. A fa két méter magasra is nőhet, azonban ne várj rögtön eredményt, mert az itthoni klíma miatt nagyon ritkán hoz termést. De a gránátalmafa termés nélkül is jól mutat majd a kertedben, és az egyre melegebb nyári időszakoknak köszönhetően még az is lehet, hogy hamar szüretelhetsz saját gyümölcsöt.

Tudtad?

A gránátalma jó hatással van a férfiak potenciájára, és a szexuális vágyat is fokozza. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint elég pár csepp a gyümölcs nedűjéből és elhagyhatóak a potencianövelő gyógyszerek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mire jó a gránátalma?

- Antioxidáns hatású, tisztítja a szervezetet
- Gátolja a daganatos sejtek kialakulását
- Csökkenti a klimax okozta kellemetlen tüneteket
- Szabályozza a vérnyomást (amikor hirtelen leesik a vérnyomásod, egy pohár friss gránátalmalé nagyon ajánlott)
- Karban tartja az érrendszert
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Szabályozza a hormonháztartást
- Erősíti az immunrendszert
- Candida ellen kiváló, mert gombaölő hatású

Iktasd be az étrendedbe ezt a csodagyümölcsöt! Megmutatjuk két kedvenc gránátalmás receptünket:

Vitaminbomba saláta gránátalmával

Hozzávalók: 1 db gránátalma, 1 csomag petrezselyem, néhány koktélparadicsom, fél kápia paprika, 1 db uborka, egy marék összetört dió, olívaolaj, fél citrom leve.

Elkészítés: A hozzávalókat ízlés szerint vágd apróra, majd egy tálba keverd össze, adj hozzá pár csepp olívaolajat és citromlevet, majd pirítsd meg az összetört diót és szórd a tetejére. A kész saláta magában is remek csemege, de sültekhez is tálalhatod köretnek.

Gránátalmás gyümölcsrizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 8 dl tej, 2 dl tejszín, kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint), 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 gránátalma leve és magjai, ízlés szerinti gyümölcs (friss, vagy befőtt)

Elkészítés: A rizst cukros tejben tedd fel főni. Lassan főzd, figyelj, nehogy kifusson vagy odaégjen! Mikor megfőtt, hagyd kihűlni. Közben vágd össze a gyümölcsöket, és verd kemény habbá a tejszínt. A tejszínhabot óvatosan keverd a rizshez. Egy tálba rétegezd a rizst, a gyümölcsöket, és a gránátalmát. A levét is csurgasd rá. Addig rakd rétegesen, míg tart az alapanyagokból, a tetejére maradjon gyümölcs! Hidegen tálald.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez Zsírt a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.