rúdtánc férfiasság rúdfitnesz Krajnyák Norbert edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben a rúdtánc egyre elfogadottabb a nők körében, addig a férfiak sem tétlenkedtek: már meg is van Magyarország első rúdfitnesz-bajnoka. A lenyűgöző mutatványok mesterével, Krajnyák Norberttel beszélgettünk.

A rúdfitneszt alapvetően izmos, hajlékony nőknek találták ki, de jó ideje helytállnak a sportban a férfiak is - az erotika helyett itt már az erő és az akrobatika kap főszerepet. Krajnyák Norbert volt a magyar rúdfitnesz-bajnokság férfi kategóriájának egyetlen indulója - így meg is nyerte a versenyt, amivel kvalifikálta magát a világbajnokságra. "Két éve kezdtem el rúdfitneszre járni. Akkoriban már intenzíven kondiztam, viszont szerettem volna mindenképpen még valamit csinálni a testedzés mellett, és akkor találtam rá a rúdfitneszre. Elsősorban az akrobatikus elemek tetszettek meg, illetve az, hogy a saját súlyunkkal dolgozunk, aminek hatására több funkcionális izmot erősítünk, építünk. Az első versenyemre azért jelentkeztem, mert bizonyítani szerettem volna magamnak, illetve látni azt, hogy hol tartok a fejlődésben. A későbbiekben is szintén az motivált, hogy feszegessem a határaimat, valamint népszerűsítsem ezt a sportágat a férfiak körében is."

Fotó: Szabó Emőke
Fotó: Szabó Emőke

További képekért kattints ide!

Külföldön ez a sport már nagyon népszerű, itthon azonban egyelőre még nem ismerik eléggé: a rúdfitnesznek semmi köze például az erotikus tánchoz. Norbert rendszeresen találkozik ezekkel a sztereotípiákkal, miközben családja és barátai mindenben támogatják. "Bántó megjegyzéseket nem igazán kaptam, inkább amikor elmondom, hogy mit csinálok, akkor találkozom értetlenséggel. A rúdfitnesz egyre népszerűbb itthon is, egyre több iskola nyílik, biztosítva ezzel ennek a sportnak a megismerését és népszerűsítését. Az emberek még nincsenek tisztában ennek a sportnak a jelentésével, hiszen sokan a bárokban látott erotikus rúdtáncra asszociálnak azonnal. Ebben a sportban nem az erotika játszik szerepet, hanem az erő és a hajlékonyság. Sokkal inkább hasonlítható egy tornagyakorlathoz, mint erotikus tánchoz. Egy-egy versenyprodukció felér egy komplett erő-, valamint tornagyakorlattal, és úgy gondolom, aki végignéz egy versenyt vagy akár egy produkciót, az is meggyőződik erről. A férfiak körében is hamar népszerűvé vált, hiszen a cirkuszokban az artisták is használnak kínai rudakat egy-egy produkcióhoz. Valamint nagyon vonzók tudnak lenni az akrobatikus, erő- és hajlékonysági elemek, nem is beszélve arról, hogy milyen izmokat lehet így építeni. Egyre több férfi űzi a rúdfitneszt: az én iskolámban is körülbelül hatan vagyunk. Én úgy látom, hogy ez a sport is kezd eljutni hozzánk, igaz, hogy lassabban, de úgy gondolom, mindenhez idő kell, és minél reálisabb képet kapnak az emberek, valamint betekintést ebbe a sportba, annál népszerűbb lesz."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

További képekért kattints ide!

Norbert további versenyeken vesz majd részt, és egyre ismertebbé teszi ezt a különleges sportot. "Egyelőre szeretnék minél többet tanulni, és versenyezni, ezáltal pedig tapasztalni. Szeretném fejleszteni a mozgáskultúrámat is, valamint tovább erősödni. Célom az, hogy egyre több versenyen vegyek részt, valamint hogy tovább népszerűsítsem ezt a sportot itthon is. A határok férfiként is a csillagos égig érnek, hiszen nagyon sok nívós, neves verseny van, nem is beszélve a világbajnokságról. Reméljük, hogy a későbbiekben olimpiai sportág is lesz. Szabadidőm nagy részét az edzések teszik ki, de igyekszem sok időt tölteni a barátaimmal és a családommal, illetve azokkal az emberekkel, akik közel állnak hozzám."

Tudtad?

A rúdtáncot a legtöbben bárokból ismerik, pedig eredendően a sportolni vágyók körében terjedt el. Két irányzata alakult ki: az érzéki és akrobatikus elemeket egyaránt tartalmazó rúdtánc, és a rúdfitness, ahol az erőelemeken van hangsúly. A gyakorlatok elvégzéséhez hihetetlen hajlékonyságra, kitartásra és erőre van szükség: a sportolók nemcsak megtartják saját súlyukat, de forognak, és laikus szemmel szinte hihetetlen mozdulatokkal tartják meg magukat a rúdon. Emiatt a rúdfitness komoly és elismert, az egész testet formáló testedzési forma, melyhez tréneri képzések, és rangos versenyek kapcsolódnak. Amerikában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban egyes táncstúdiók már kizárólag férfiak számára is nyújtanak rúdfitness edzéseket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Formás combok hetek alatt - Így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130719-szuper-gyakorlatok-melyektol-karcsu-es-formas-lesz-a-comb-nagy.htmlDarázsderékra vágysz? Íme a legjobb gyakorlatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130704-karcsu-derekra-hasznos-gyakorlatok-nagy-amarilla-aerobikedzo-segitsegevel.htmlIzmos, szálkás karok? Nem lehetetlen!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130619-otthon-is-vegezheto-karizom-gyakorlatok-es-nyujtas-nagy-amarilla-aerobikedzo.htmlSzuper gyakorlatok a feszes, kerek popsiérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130605-szuper-gyakorlatok-a-feszes-kerek-popsiert-nagy-amarilla-fitneszedzo-segitsegevel.htmlGyógyítsd a gerincedet speciális jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130423-mozgas-es-egeszseg-gerincterapias-joga-ami-javitja-a-tartast-es.htmlArwen torna: mozgás a női egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130416-arwen-torna-egy-noi-mozgas-segit-a-stressz-ellen-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.