jógaoktató JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jógaiskolánk e heti cikkével egy sorozatot indítunk el, mely időről időre bemutatja a jógastílusokat. A sorozatot egy itthon kevésbé ismert stílusirányzattal nyitjuk, amely Amerikában már hatalmas népszerűségnek örvend, és nálunk is találni – igaz, csak elvétve – magasan képzett oktatót. 

A jin jóga egy passzív jóga, amely kiegészítője lehet az aktív, dinamikus, jang típusú jógának. Az elnevezés a kínai jin-jang (kétpólusú szemléletből) ered. A yin a női minőséget, a passzívat, a táplálót, befogadót, hűsítőt, stabilat, lefelé áramlót, földelődő minőséget foglalja magába, míg a jang a férfi minőség, az aktivitás, a melegítő hatás, emelkedés, felfelé szállás, cselekvés, valami felé törekvés fogalmaihoz kapcsolható. Ily módon megkülönböztetünk az ősi kínai filozófia alapján jang típusú és jin típusú jógát is.

Forrás: Thinkstock

A jin jóga jellemzője, hogy hosszan, 3-5 percig tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat látszólag statikusan. Ám a látszat ellenére nagyon is sok minden történik ebben a mozdulatlanságban. A gravitációt és a test súlyát segítségül hívva teljesen elengedjük magunkat, a mély kötőszövetekben található úgynevezett meridiánok (energiacsatornák), melyek a szerveink működését befolyásolják, erős nyomást kapnak. Mikor kijövünk a pózból, hirtelenjében a nyomás alól felszabadul az áramlás a meridiánokban.

Minden meridiánunkhoz yin pózok kapcsolhatók, és ha ezeket tudatosan gyakorolod, akkor megtapasztalhatod a gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatásukat, akár egy akupunktúrás kezelését. A jin jóga az érzelmekre, a mentális egészsegre is jótékonyan hat, tisztít és lecsendesít.
További el nem hanyagolható hatása, hogy az ízületeket, szalagokat, porcokat és csontokat táplálja, megakadályozza az ízületek kiszáradását, ami a korral jár, így fiatalon tart.

Próbáld ki a csodálatos fiatalító gyakorlatot, a pillangópózt!

A Nyugat-Európa-szerte és Amerikában hódító jin jóga eredetét a kínai taoista szerzetesek körében találod meg, hiszen ők gyakoroltak egyfajta energetikai alkímiát, amelyben bizonyos testpózokat tartottak ki hosszabban, meghatározott sorrendben. Az 1970-es években hozta el ezeket a gyakorlatokat Paulie Zink az USA-ba, aki kínai harcművészeteken keresztül közelített ezekhez a hajlékonyságot fejlesztő gyakorlatokhoz. Az utóbbi években tanítványa, Paul Grilley és felesége, Suzey fejlesztette tovább a pózokat, finomítva a harcművészeti megközelítésen, Sarah Powers pedig a buddhista nyomvonalon keresztül segíti a jin yoga elterjedését.

Mit várhatsz a jin jógától?

Egyensúlyba hoz, ha túlpörögtél, kiegyenlíti a férfi-női minőséget a testedben. Elcsendesít, megtanít befelé figyelni, kiegyensúlyozza az energiáidat, összekapcsol a középpontoddal, ezen kívül szervi tünetek, betegségek gyógyító eszköze lehet.

Tippünk:

Kevés az energiád? Stresszelsz? Túlpörögtél? Próbálj ki egy vesemeridiánra ható 30 perces jin jógát a JógaKlikkel! Kattints e heti ingyenes online gyakorlásunkért.

Tudtad?

A vesemeridiánhoz a stressz, az aggódás, a félelem kapcsolódik. Ha kibillen a működése, akkor aggodalmas, pánikolós, izgága lehetsz. Ha harmonikus a működése, magabiztosság, optimizmus lesz rád jellemző. A vesemeridián az energiaháztartásodért felelős, tehát ha fáradt, kimerült, kiégett vagy, illetve legyengültél egy betegség alkalmával, akkor rendkívül hatékony a vesemeridián gyakorlatsor. Lenyugtatja  az elmét, összerendez, és fokozza a kiválasztást. Fülproblémákra is kiváló, valamint jót tesz az altesti tünetek, felfázások, menstruációs panaszok, kismedencei és veseproblémák esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.