Melyik téli sport égeti a legtöbb kalóriát?

Forrás: Thinkstock -
korcsolya korcsolyapálya fogyás Szocsi edzés kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Függetlenül attól, hogy nyernek-e aranyérmet, a szocsi olimpiai játékok résztvevői mindenképpen rengeteg kalóriát égetnek el síelés, síugrás és korcsolyázás közben. De vajon melyik sport a leghatékonyabb?

A napi tevékenységekből történő energiafelhasználás szabványosított listája szerint a sífutás viszi a pálmát. A lista szerint egy 100 kilogrammos élsportoló 10 perc sífutás alatt körülbelül 260 kalóriát éget el legalább 13 km/órás sebességnél. A lista elején foglal helyet még a műkorcsolyázás, mely során 10 perc alatt 245 kalóriát éget el a sportoló, és a gyorskorcsolyázás, amivel 230 kalória ég el.

Forrás: Thinkstock

Hátrébb helyezkedik el a listán a sílesiklás, 10 perc alatt körülbelül 140 elégetett kalóriával, a bob 122 és a curling 70 kalóriával. Összehasonlításképpen az izgatott szurkolók körülbelül 60 kalóriát égetnek el csak azzal, hogy 10 percig nézik a versenyeket.

A sífutás, a műkorcsolyázás és a gyorskorcsolyázás aerob tevékenységek, amelyekhez nagy mennyiségű oxigén fogyasztására van szükség, ezért a sportolók több kalóriát is égetnek – magyarázta Richard Cotton, az Amerikai Sportorvosi Kollégium szakértője. Más sportágak, például a bob vagy a curling alacsonyabb oxigénfogyasztással járnak, ezért kevesebb kalóriát is égetnek el a sportolók. Ez utóbbi sportokhoz viszont több atlétikai képességre, például koordinációs készségre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.